Staram się ostatnio mieć go zawsze w lodówce 💚 I kiedy przyjdzie nieprzewidziana ochota na coś z czekoladą lub czekoladę, jest pod ręką. To taka zdrowa wersja kremu czekoladowego. Sprawdza się do ciast, ciastek, tostów, owoców, naleśników, omletów, owsianki, można też wyjadać łyżką 😋
NieSól💚 Krem czekoladowo-śliwkowy |
150 g suszonych śliwek (opakowanie)
4 łyżki kakao
: suszone śliwki zalej wrzątkiem i zostaw na co najmniej 8h (może być dłużej, lub po prostu zostaw je na noc). Odlej wodę ze śliwek i przełóż śliwki do malaksera lub miski w której będziesz mógł/a je zblendować. Dodaj kakao. Śliwki wraz kakao dokładnie zblenduj. Spróbuj, czy krem jest dla Ciebie wystarczająco czekoladowy, jeżeli za słabo, dosyp kakao i ponownie zblenduj. Krem przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Gotowe można zajadać!
Ja kremu nie dosładzam. Śliwki są dla mnie wystarczająco słodkie. Oczywiście, nie ma przeszkód abyście dodali słodzidła. Zanim jednak zdecydujecie się dodać słodzidła proponuję, najpierw zblendować śliwki z kakao i spróbować.
Jeżeli jednak zdecydujecie się krem dosłodzić to najlepiej sprawdzi się słodzidło w wersji płynnej.
Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz