Przejdź do głównej zawartości

Krem czekoladowo- śliwkowy

Staram się ostatnio mieć go zawsze w lodówce 💚 I kiedy przyjdzie nieprzewidziana ochota na coś z czekoladą lub czekoladę, jest pod ręką. To taka zdrowa wersja kremu czekoladowego. Sprawdza się do ciast, ciastek, tostów, owoców, naleśników, omletów, owsianki, można też wyjadać łyżką 😋

NieSól💚 Krem czekoladowo-śliwkowy


150 g suszonych śliwek (opakowanie)
4 łyżki kakao

: suszone śliwki zalej wrzątkiem i zostaw na co najmniej 8h (może być dłużej, lub po prostu zostaw je na noc). Odlej wodę ze śliwek i przełóż śliwki do malaksera lub miski w której będziesz mógł/a je zblendować. Dodaj kakao. Śliwki wraz kakao dokładnie zblenduj. Spróbuj, czy krem jest dla Ciebie wystarczająco czekoladowy, jeżeli za słabo, dosyp kakao i ponownie zblenduj. Krem przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. 
Gotowe można zajadać!

Ja kremu nie dosładzam. Śliwki są dla mnie wystarczająco słodkie. Oczywiście, nie ma przeszkód abyście dodali słodzidła. Zanim jednak zdecydujecie się dodać słodzidła proponuję, najpierw zblendować śliwki z kakao i spróbować. 
Jeżeli jednak zdecydujecie się krem dosłodzić to najlepiej sprawdzi się słodzidło w wersji płynnej. 

Smacznego ❤

Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe z rodzynkową nutą. Odpowiedź na słodką zachciewajkę. Wyszły zdrowo i pysznie 💕  NieSól💚 składniki 6 łyżek płatków owsianych 3 łyżki otrębów orkiszowych 2 banany 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu łyżka nasion słonecznika garść rodzynek : Rodzynki namocz. Banana rozgnieć. Banany, płatki, masło, miód, słonecznik, odsączone rodzynki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasteczka będą wtedy bardziej wilgotne. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem, formułując ciasteczka (u mnie jedna łyżka - jedno ciastko). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Do lekkiego zarumienienia się. Smacznego❤