Placki z cukinii robię bardzo często i na bardzo różne sposoby. Dla Was wybrałam te cukiniowe z marchewką i parmezanem, w wersji pieczonej 😋 NieSól 💚 Placki z cukinii z parmezanem składniki 2 nieduże cukinie 1 duża marchewka 5 łyżek dowolnej mąki 2 jajka (duże) lub więcej mniejszych 60 g parmezanu (płatki lub startego) papryczka chilli przyprawy: sól, pieprz : Warzywa dokładnie myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy pestki łyżką. Ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Cukinię najlepiej odstawić na chwilę i poczekać, aż puści sok. Wtedy odsączyć (np. odcisnąć na gęstym sicie). Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, posiekaną papryczkę i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. Dosypujemy parmezan i ponownie mieszamy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Placki nakładamy łyżką i układamy na blaszce. Pieczmy w 190 stopniach przez ok 35 minut (do momentu, aż placki przestaną być ...