Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marca 18, 2018

Ciasto buraczkowe z mascarpone

Albo się je kocha, albo nienawidzi 🙈 Ja zdecydowanie uwielbiam! Dla tych którzy również są fanami buraczków mam pyszne ciasto buraczkowe przekładane serkiem mascarpone.  Raz spróbujesz, będziesz  wracać, nie ma odwrotu 😆 NieSól💚 Ciasto buraczkowe z mascarpone składniki 1 średni burak (upieczony) / ok. 130 gram puree z buraka 60 g mąki orzechowej 60 g mąki ryżowej 1 łyżka siemienia lnianego 1,5 łyżki pestek słonecznika 1/3 szklanki posiekanych daktyli 1 banan 1,5 łyżki kakao mascarpone (do masy) : Buraka ze skórką upiecz w folii aluminiowej (200 stopni - 1,5h). Po ostudzeniu, obierz go ze skórki i zetrzyj, na tarce na małych oczkach. Rozgnieć banana. Dodaj pozostałe (oprócz mascarpone) składniki i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i uformuj kwadrat o grubości 1-1,5 cm. Wyrównaj boki i uklep 😉  Piecz w 160 stopniach przez 50 minut. Mascarpone (nie więcej niż 3/4 pudełka) utrzyj ze słodzidłem na aksamitną masę. Po upiecz