Zapewne znacie cykorie chociażby ze słyszenia, jest składnikiem dodawanym do wielu kaw zbożowych. Można ją też dostać w postaci ziela i korzenia, właściwie w większości aptek czy sklepów z ziołami. Ja wykorzystuję korzeń. Zaparzam go i piję napar. Ze swojej strony szczerze polecam, czemu? O jej zaletach i sposobie przyrządzania poniżej kilka zdań 💚 NieSól💚 Cykoria Napar przygotowuję z jednej łyżeczki suszonego korzenia zalanego gorącą wodą (ilość wody = wielkość kubka). Używam do tego kubka do zaparzania z koszyczkiem, który wyjmuję po zaparzeniu naparu. Korzeń wówczas nie pływa w nim podczas picia. Co do smaku to jest on charakterystyczny i z lekką goryczką. Czasem dodaje do parzenia łyżeczkę cynamonu. Jeżeli nie lubicie cynamonu, możecie dodać odrobinę miodu lub mleka. Wtedy świat cykoriowy nabiera jeszcze innych smaków. A jakie korzyści niesie ze sobą popijanie naparu z cykorii? Wzmacnia odporność, zmniej...