Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 17, 2017

Cykoria do picia

Zapewne znacie cykorie chociażby ze słyszenia, jest składnikiem dodawanym do wielu kaw zbożowych. Można ją też dostać w postaci ziela i korzenia, właściwie w większości aptek czy sklepów z ziołami.  Ja wykorzystuję korzeń. Zaparzam go i piję napar. Ze swojej strony szczerze polecam, czemu? O jej zaletach i sposobie przyrządzania poniżej kilka zdań  💚  NieSól💚 Cykoria Napar przygotowuję z jednej łyżeczki suszonego korzenia zalanego gorącą wodą (ilość wody = wielkość kubka). Używam do tego kubka do zaparzania z koszyczkiem, który wyjmuję po zaparzeniu naparu. Korzeń wówczas nie pływa w nim podczas picia.  Co do smaku to jest on charakterystyczny  i z lekką goryczką.  Czasem dodaje do parzenia łyżeczkę cynamonu. Jeżeli nie lubicie cynamonu, możecie dodać odrobinę miodu lub mleka.  Wtedy świat cykoriowy nabiera jeszcze innych smaków.  A jakie korzyści niesie ze sobą popijanie naparu z cykorii?  Wzmacnia odporność, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, poprawia metaboli