Przejdź do głównej zawartości

Ciasto buraczkowe z mascarpone

Albo się je kocha, albo nienawidzi 🙈 Ja zdecydowanie uwielbiam!
Dla tych którzy również są fanami buraczków mam pyszne ciasto
buraczkowe przekładane serkiem mascarpone. 
Raz spróbujesz, będziesz wracać, nie ma odwrotu 😆

NieSól💚 Ciasto buraczkowe z mascarpone


składniki

1 średni burak (upieczony) / ok. 130 gram puree z buraka
60 g mąki orzechowej
60 g mąki ryżowej
1 łyżka siemienia lnianego
1,5 łyżki pestek słonecznika
1/3 szklanki posiekanych daktyli
1 banan
1,5 łyżki kakao
mascarpone (do masy)


: Buraka ze skórką upiecz w folii aluminiowej (200 stopni - 1,5h). Po ostudzeniu, obierz go ze skórki i zetrzyj, na tarce na małych oczkach. Rozgnieć banana. Dodaj pozostałe (oprócz mascarpone) składniki i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i uformuj kwadrat o grubości 1-1,5 cm. Wyrównaj boki i uklep 😉 
Piecz w 160 stopniach przez 50 minut.

Mascarpone (nie więcej niż 3/4 pudełka) utrzyj ze słodzidłem na aksamitną masę. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, pokrój je na mniejsze kawałki i każdy z nich przekrój na dwie części (ja bułkę). Dolną część wysmaruj masą z mascarpone i przykryj drugim kawałkiem. Gotowe.

Smacznego ❤

Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Ciasteczka FasoLove

Dzisiaj będzie prosto, smacznie i fasolowo . Pierwszy, ale obiecuję nie ostatni przepis na zdrowe ciacha wjeżdża na bloga. Banalnie proste w przygotowani u, a dają mnóstwo radości kubkom smakowym. P oniżej przedstawiam Wam moją wersję (szybko, zdrowo i smacznie) ciasteczek w których wykorzystuję FaSolę :) Chodzą słuchy, że smakują jak Brownie.... nie czekaj wypróbuj! NieSól - Ciasteczka fasolove 💚 składniki  1 puszka czerwonej fasoli 1 duży bardzo dojrzały banan 4 łyżeczki kakao 2 łyżki dowolnego słodzidła, u mnie miód (więcej jeżeli wolicie słodsze) gorzka czekolada min. 70% ilość wg uznania plus kilka większych kawałków do udekorowania ciasteczek. : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Fasolę płuczemy do momentu, aż przestanie się pienić. Czekoladę siekamy na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, blendujemy na gładką masę. Masę wykładamy na blaszkę  wyłożona papierem do pieczenia , formujemy ciasteczka. Posypujemy kawałkami czek...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...