Albo się je kocha, albo nienawidzi 🙈 Ja zdecydowanie uwielbiam!
Dla tych którzy również są fanami buraczków mam pyszne ciasto
buraczkowe przekładane serkiem mascarpone.
Dla tych którzy również są fanami buraczków mam pyszne ciasto
buraczkowe przekładane serkiem mascarpone.
Raz spróbujesz, będziesz wracać, nie ma odwrotu 😆
NieSól💚 Ciasto buraczkowe z mascarpone |
składniki
1 średni burak (upieczony) / ok. 130 gram puree z buraka
60 g mąki orzechowej
60 g mąki ryżowej
1 łyżka siemienia lnianego
1,5 łyżki pestek słonecznika
1/3 szklanki posiekanych daktyli
1 banan
1,5 łyżki kakao
mascarpone (do masy)
: Buraka ze skórką upiecz w folii aluminiowej (200 stopni - 1,5h). Po ostudzeniu, obierz go ze skórki i zetrzyj, na tarce na małych oczkach. Rozgnieć banana. Dodaj pozostałe (oprócz mascarpone) składniki i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i uformuj kwadrat o grubości 1-1,5 cm. Wyrównaj boki i uklep 😉
Piecz w 160 stopniach przez 50 minut.
Mascarpone (nie więcej niż 3/4 pudełka) utrzyj ze słodzidłem na aksamitną masę. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, pokrój je na mniejsze kawałki i każdy z nich przekrój na dwie części (ja bułkę). Dolną część wysmaruj masą z mascarpone i przykryj drugim kawałkiem. Gotowe.
Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz