Pomidorowa to moja ulubiona zupa. Zazwyczaj zajadam ją w wersji tradycyjnej, ale dzisiaj czas na krem z pomidorów 🍅
Czy są tutaj jacyś zupożercy? Pomidorowa zupa krem wpada na bloga 😋
NieSól💚 Krem z pomidorów |
składniki
1 kg (+/-) pomidorów (u mnie malinowe i kilka koktajlowych)
200 ml mleka kokosowego
1 mały ząbek czosnku
1/2 średniej słodkiej cebuli
sól, pieprz
: Z podanych składników wyszły - 2 porcje.
Pomidory sparz. Obierz ze skórki. Wytnij zielone środki z pomidorów. Cebulę i czosnek posiekaj. Do garnka wrzuć odrobinę masła i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dorzuć pomidory. Na małym ogniu gotuj pomidory, aż się rozpadną. Dodaj mleko kokosowe, sól, pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw z ognia, zblenduj na gładko.
Pomidory sparz. Obierz ze skórki. Wytnij zielone środki z pomidorów. Cebulę i czosnek posiekaj. Do garnka wrzuć odrobinę masła i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dorzuć pomidory. Na małym ogniu gotuj pomidory, aż się rozpadną. Dodaj mleko kokosowe, sól, pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw z ognia, zblenduj na gładko.
Podałam krem z chipsem z boczku. Można też chipsa pokroić na małe kawałeczki i dorzucić do zupy lub zjeść bez 😊
Smacznego ❤
Ten boczkowy dodatek spodobałby się mojemu mężowi, może by w końcu polubił pomidorową ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńOj tak :) Taka wkładka bywa przekonująca :D
Usuń