Przejdź do głównej zawartości

Pieczone ziemniaczki


Klasyka w nowoczesnym wydaniu 💚 
Jednym z moich ulubionych dań są ziemniaczki z kefirem 😋 Taki weekendowy obiad to jest coś, za co dam się zawsze pokroić. Ostatnio wolę jednak troszkę mniej klasycznie, a nieco bardziej nowocześnie. Ziemniaczki w wersji pieczonej na ostro - bo o takich dzisiaj piszę. Dokładnie je myję, wrzucam do miski, polewam soczyście olejem rzepakowym, dodaje ostrej papryczki, ząbki czosnku, przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, na koniec skrapiam sosem tabasco. Wszystko bardzo dokładnie mieszam, tak, aby każdy ziemniaczek zażył oliwnej kąpieli. Zostawiam na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa, układam ziemniaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam pozostałym olejem z przyprawami, który został na dnie miski, jest taaaki cenny. 
Na zdjęciu poniżej widzicie ziemniaczki przed pieczeniem. 


NieSól💚Pieczone ziemniaczki

Pieczenie zajmuje ok. 40 minut. Zaglądam do nich po ok. 30 minutach i sprawdzam jak się mają, jak bardzo się zrumieniły i jak bardzo skwierczą 😂 I decyduję ile minut jeszcze im dam. 

Wybieram najmniejsze ziemniaki, jakie uda mi się dostrzec i wygrzebać. Zawsze staram się, aby były mniej więcej takiej samej wielkości, wtedy równo się pieką. Jeżeli wybieracie większe ziemniaczki, zróbcie z nich ćwiartki.

Gdybyście woleli wersję bardzo, bardzo chrupiącej skórki na ziemniaczkach, a dodatkowe 20 minut w kuchni Wam nie straszne, to polecam najpierw umyte ziemniaczki podgotować przez 7 minut (sekret ten zdradza na swoim blogu Magiczny Składnik). Ziemniaczki odcedzić, poczekać, aż przestygną. Następnie zabrać się za dopieszczanie ich olejem i przyprawami. 

Po upieczeniu są obłędnie chrupiące 😋

NieSól💚 Pieczone ziemniaczki


Kolejna rzecz to przyprawy, rzecz jasna, że nie musi być na ostro. Zamiast ostrej papryczki i tabasco możecie użyć np. tymianku. 
Czosnek, który upieczecie z ziemniaczkami jest mięciutki jak masełko. Można go zjeść razem z ziemniaczkami (o ile nie macie randki po obiedzie 🙊) lub wykorzystać do kanapki. Samo zdrowie. 

... i kefirek do tego :)

Na zdjęciu poniżej - wersja hard 🙈🙈🙈 z dodatkową porcją ostrej papryczki jalapeño i sosem curry. Tak, to prawda, kefir łagodzi ostry smak 😜

NieSól💚



składniki

ziemniaki (u mnie ok. 1 kg)
łyżek oleju rzepakowego
6-7 ząbków czosnku (w łupinkach)
1 ostra papryczka 
2-3 łyżeczki sosu tabasco
pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka - tyle ile lubicie, do smaku

: Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy (ja to robię świeżym zmywakiem). Jeżeli wolimy wersję z bardziej chrupiącą skórką - gotujemy przez 7 minut. Siekamy papryczkę. Ziemniaki wkładamy do większego naczynia (miski) tak, żebyśmy mogli swobodnie je wymieszać. Polewamy olejem, dodajemy posiekaną papryczkę, czosnek, przyprawy, sos tabasco. Dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy do przegryzienia się smaków. 
Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy pozostałym w naczyniu olejem z przyprawami. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 40 minut. Sprawdzamy przy 30stej minucie ich stan i decydujemy ile jeszcze minut mogą się piec.
Upieczone są gotowe do jedzenia.

Smacznego ❤




Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Mini muffinki orzechowe

Bo na orzechowe muffinki z owocami zawsze jest pora 💚  Sezon na owoce w pełni. Na pewno znajdziecie jakieś u siebie w domu, można więc działać muffinkowo😋 J a wykorzystałam morele. Bardzo fajnie komponują się z sezamem i słonecznikiem. Babeczki są dość słodkie. Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałego banana będzie dodatkowo dosładzał babeczki. Gdybyście woleli "bardzo słodkie", a nie "dość słodkie" - użyjcie więcej słodzidła. Nie musi  być  to miód, każdy zamiennik, który lubicie się sprawdzi. To co do dzieła?! NieSól💚Babeczki orzechowe składniki 1 banan 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki orzechowej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki kefiru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu owoce: u mnie morele sezam i pestki słonecznika: do posypania : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (u mnie wersja mniejszych muffinek, forma 12 sztuk). Pamiętajcie, że masę nalewamy do wysokości 3/4 foremki...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...