Przejdź do głównej zawartości

Pieczone ziemniaczki


Klasyka w nowoczesnym wydaniu 💚 
Jednym z moich ulubionych dań są ziemniaczki z kefirem 😋 Taki weekendowy obiad to jest coś, za co dam się zawsze pokroić. Ostatnio wolę jednak troszkę mniej klasycznie, a nieco bardziej nowocześnie. Ziemniaczki w wersji pieczonej na ostro - bo o takich dzisiaj piszę. Dokładnie je myję, wrzucam do miski, polewam soczyście olejem rzepakowym, dodaje ostrej papryczki, ząbki czosnku, przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, na koniec skrapiam sosem tabasco. Wszystko bardzo dokładnie mieszam, tak, aby każdy ziemniaczek zażył oliwnej kąpieli. Zostawiam na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa, układam ziemniaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam pozostałym olejem z przyprawami, który został na dnie miski, jest taaaki cenny. 
Na zdjęciu poniżej widzicie ziemniaczki przed pieczeniem. 


NieSól💚Pieczone ziemniaczki

Pieczenie zajmuje ok. 40 minut. Zaglądam do nich po ok. 30 minutach i sprawdzam jak się mają, jak bardzo się zrumieniły i jak bardzo skwierczą 😂 I decyduję ile minut jeszcze im dam. 

Wybieram najmniejsze ziemniaki, jakie uda mi się dostrzec i wygrzebać. Zawsze staram się, aby były mniej więcej takiej samej wielkości, wtedy równo się pieką. Jeżeli wybieracie większe ziemniaczki, zróbcie z nich ćwiartki.

Gdybyście woleli wersję bardzo, bardzo chrupiącej skórki na ziemniaczkach, a dodatkowe 20 minut w kuchni Wam nie straszne, to polecam najpierw umyte ziemniaczki podgotować przez 7 minut (sekret ten zdradza na swoim blogu Magiczny Składnik). Ziemniaczki odcedzić, poczekać, aż przestygną. Następnie zabrać się za dopieszczanie ich olejem i przyprawami. 

Po upieczeniu są obłędnie chrupiące 😋

NieSól💚 Pieczone ziemniaczki


Kolejna rzecz to przyprawy, rzecz jasna, że nie musi być na ostro. Zamiast ostrej papryczki i tabasco możecie użyć np. tymianku. 
Czosnek, który upieczecie z ziemniaczkami jest mięciutki jak masełko. Można go zjeść razem z ziemniaczkami (o ile nie macie randki po obiedzie 🙊) lub wykorzystać do kanapki. Samo zdrowie. 

... i kefirek do tego :)

Na zdjęciu poniżej - wersja hard 🙈🙈🙈 z dodatkową porcją ostrej papryczki jalapeño i sosem curry. Tak, to prawda, kefir łagodzi ostry smak 😜

NieSól💚



składniki

ziemniaki (u mnie ok. 1 kg)
łyżek oleju rzepakowego
6-7 ząbków czosnku (w łupinkach)
1 ostra papryczka 
2-3 łyżeczki sosu tabasco
pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka - tyle ile lubicie, do smaku

: Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy (ja to robię świeżym zmywakiem). Jeżeli wolimy wersję z bardziej chrupiącą skórką - gotujemy przez 7 minut. Siekamy papryczkę. Ziemniaki wkładamy do większego naczynia (miski) tak, żebyśmy mogli swobodnie je wymieszać. Polewamy olejem, dodajemy posiekaną papryczkę, czosnek, przyprawy, sos tabasco. Dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy do przegryzienia się smaków. 
Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy pozostałym w naczyniu olejem z przyprawami. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 40 minut. Sprawdzamy przy 30stej minucie ich stan i decydujemy ile jeszcze minut mogą się piec.
Upieczone są gotowe do jedzenia.

Smacznego ❤




Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera