Mówią, że Brownie, Brownie'mu nie równe 😃 Ja jestem łakomczuchem i uwielbiam wszystkie jego wersje. A dzisiaj mam dla was Brownie, które podejrzałam na Mała Cukierenka. Ciasto z kaszy jaglanej, którą bardzo lubię.
W dodatku bardzo szybkie w przygotowaniu. Najszybsza wersja tego ciasta jaką do tej pory robiłam. A wy macie jakieś ulubione wersje tego ciacha?
składniki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki kakao
3 łyżki miodu
3 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki mleka koko (lub dowolne) + 1 szklanka, jeżeli chcemy kaszę ugotować w mleku, a nie w wodzie
1 płaska łyżeczka sody
: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu w którym gotujemy (kasze gotujemy w płynie w proporcji 1:2). Czekamy, aż kasza ostygnie. Wszystkie składniki blendujemy razem na gładko. W zależności od tego jak mocny macie blender, tak dobrze uda Wam się zblendować masę. Jeżeli nie udało Wam się zblendować wszystkich ziarenek kaszy, nic nie szkodzi i tak będzie smakować.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam takiej 20 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy to już :)
Smacznego ❤
W dodatku bardzo szybkie w przygotowaniu. Najszybsza wersja tego ciasta jaką do tej pory robiłam. A wy macie jakieś ulubione wersje tego ciacha?
NieSól💚Kakowe brownie z kaszy jaglanej |
składniki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki kakao
3 łyżki miodu
3 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki mleka koko (lub dowolne) + 1 szklanka, jeżeli chcemy kaszę ugotować w mleku, a nie w wodzie
1 płaska łyżeczka sody
: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu w którym gotujemy (kasze gotujemy w płynie w proporcji 1:2). Czekamy, aż kasza ostygnie. Wszystkie składniki blendujemy razem na gładko. W zależności od tego jak mocny macie blender, tak dobrze uda Wam się zblendować masę. Jeżeli nie udało Wam się zblendować wszystkich ziarenek kaszy, nic nie szkodzi i tak będzie smakować.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam takiej 20 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy to już :)
Smacznego ❤
Tylko tyle składników a tak cudownie wygląda? Coś cudownego!
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
zdrowa słodkość:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie ☺ a czy miód jest niezbędny w tym przepisie? Karmię piersią więc miodu póki co unikam ☺
OdpowiedzUsuńJeżeli możesz używać innego słodzidła - to nada się każdy inny rodzaj. Zupełnie bez - będzie nie słodkie.
UsuńWygląda pysznie koniecznie muszę spróbować zrobić.
OdpowiedzUsuńTwoje brownie pobudza soki trawienne haha ależ bym zjadła. Super!
OdpowiedzUsuń