Przejdź do głównej zawartości

Kakaowe brownie z kaszy jaglanej

Mówią, że Brownie, Brownie'mu nie równe 😃 Ja jestem łakomczuchem i uwielbiam wszystkie jego wersje. A dzisiaj mam dla was Brownie, które podejrzałam na Mała Cukierenka. Ciasto z kaszy jaglanej, którą bardzo lubię. 
W dodatku bardzo szybkie w przygotowaniu. Najszybsza wersja tego ciasta jaką do tej pory robiłam. A wy macie jakieś ulubione wersje tego ciacha? 



NieSól💚Kakowe brownie z kaszy jaglanej


składniki

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki kakao
3 łyżki miodu
3 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki mleka koko (lub dowolne) + 1 szklanka, jeżeli chcemy kaszę ugotować w mleku, a nie w wodzie
1 płaska łyżeczka sody

: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu w którym gotujemy (kasze gotujemy w płynie w proporcji 1:2). Czekamy, aż kasza ostygnie. Wszystkie składniki blendujemy razem na gładko. W zależności od tego jak mocny macie blender, tak dobrze uda Wam się zblendować masę. Jeżeli nie udało Wam się zblendować wszystkich ziarenek kaszy, nic nie szkodzi i tak będzie smakować.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam takiej 20 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy to już :) 


Smacznego ❤

Komentarze

  1. Tylko tyle składników a tak cudownie wygląda? Coś cudownego!
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie ☺ a czy miód jest niezbędny w tym przepisie? Karmię piersią więc miodu póki co unikam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli możesz używać innego słodzidła - to nada się każdy inny rodzaj. Zupełnie bez - będzie nie słodkie.

      Usuń
  3. Wygląda pysznie koniecznie muszę spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje brownie pobudza soki trawienne haha ależ bym zjadła. Super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe z rodzynkową nutą. Odpowiedź na słodką zachciewajkę. Wyszły zdrowo i pysznie 💕  NieSól💚 składniki 6 łyżek płatków owsianych 3 łyżki otrębów orkiszowych 2 banany 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu łyżka nasion słonecznika garść rodzynek : Rodzynki namocz. Banana rozgnieć. Banany, płatki, masło, miód, słonecznik, odsączone rodzynki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasteczka będą wtedy bardziej wilgotne. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem, formułując ciasteczka (u mnie jedna łyżka - jedno ciastko). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Do lekkiego zarumienienia się. Smacznego❤