Chlebek bananowy. Jeden z moich ulubionych. Na słodko 💚
Bardzo puszysty i bardzo lekki. Zainspirowana przepisem z instagrama, upichciłam i ja.
Wydaje mi się, że może być fajną opcją na śniadanie. Piszę "wydaje mi się" - bo u nas śniadania nigdy nie doczekał 🙈 Zawsze znika zaraz, jak się tylko pojawi i lekko przestygnie. Także tak 😋 pieczcie i smakujcie!
NieSól💚 Chlebek bananowy |
składniki
9 łyżek mąki ryżowej
1,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu (płynnego - łatwiej będzie wymieszać)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
2 banany (średnie, bardzo dojrzałe)
jajka - 3 białka i 2 żółtka9 łyżek mąki ryżowej
1,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu (płynnego - łatwiej będzie wymieszać)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
: Białka ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu. W misce rozgniatamy banana na papkę, dodajemy żółtka - dokładnie mieszamy. Po połączeniu dodajemy mąkę, słodzidło, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Do wymieszanych składników dokładamy ubite na sztywno białka. Teraz, bardzo delikatnie i dokładnie wszystko mieszamy. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Do suchego patyczka.
Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz