Przejdź do głównej zawartości

Pizza na cieście kukurydzianym

Pizza na cieście kukurydzianym z ulubionymi dodatkami... 
Spontaniczny pomysł i spontaniczne wykonanie. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatki dokładnie te na które masz ochotę. Pizzowy Głód zaspokojony 😋

NieSól💚 Pizza

składniki na Ciasto
170g mąki pszennej
80g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
150ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy
tymianek
czosnek niedźwiedzi

składniki na Sos
passata pomidorowa
papryka słodka
majeranek
pieprz
sól

dodatki
tarty ser mozzarella
pieczarki
kukurydza
pierś z indyka
pomidorki koktajlowe

Sos. Passate podgrzej w garnku, dopraw do smaku. Odparuj,
aż uzyskasz gęsty sos.

Rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki (mąka z ilości powyżej). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość 2-3 razy. 


NieSól💚 Rozczyn

Ciasto. Mąkę mieszamy z solą, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim.
Dodajemy rozczyn. Dokładnie mieszamy składniki, na koniec dodajemy łyżkę oliwy. 
Ciasto należy wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do wyrośnięcia). 

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy przez chwilę. Następnie dzielimy na dwie części (będą dwie pizze, każda wielkości dużego talerza, jeżeli chcemy jedną pozostawiamy ciasto w całości). 
Z podzielonego ciasta formujemy kulki i zostawiamy przykryte na kolejne 10 minut. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Wykładamy ciasto, delikatnie spłaszczamy i rozciągamy (od środka na zewnątrz). Do uzyskania pożądanej wielkości i grubości ciasta. 

Na uformowane ciasto wykładamy cienką warstwę sosu pomidorowego, posypujemy serem mozzarella i układamy ulubione dodatki (u mnie: pieczarki, pierś z indyka, kukurydza i pomidorki koktajlowe).

Pieczenie. Pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez 7 minut. 

Smacznego❤




Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe z rodzynkową nutą. Odpowiedź na słodką zachciewajkę. Wyszły zdrowo i pysznie 💕  NieSól💚 składniki 6 łyżek płatków owsianych 3 łyżki otrębów orkiszowych 2 banany 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu łyżka nasion słonecznika garść rodzynek : Rodzynki namocz. Banana rozgnieć. Banany, płatki, masło, miód, słonecznik, odsączone rodzynki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasteczka będą wtedy bardziej wilgotne. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem, formułując ciasteczka (u mnie jedna łyżka - jedno ciastko). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Do lekkiego zarumienienia się. Smacznego❤