Pizza na cieście kukurydzianym z ulubionymi dodatkami...
Spontaniczny pomysł i spontaniczne wykonanie. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatki dokładnie te na które masz ochotę. Pizzowy Głód zaspokojony 😋
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy przez chwilę. Następnie dzielimy na dwie części (będą dwie pizze, każda wielkości dużego talerza, jeżeli chcemy jedną pozostawiamy ciasto w całości).
Z podzielonego ciasta formujemy kulki i zostawiamy przykryte na kolejne 10 minut. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Wykładamy ciasto, delikatnie spłaszczamy i rozciągamy (od środka na zewnątrz). Do uzyskania pożądanej wielkości i grubości ciasta.
Na uformowane ciasto wykładamy cienką warstwę sosu pomidorowego, posypujemy serem mozzarella i układamy ulubione dodatki (u mnie: pieczarki, pierś z indyka, kukurydza i pomidorki koktajlowe).
Spontaniczny pomysł i spontaniczne wykonanie. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatki dokładnie te na które masz ochotę. Pizzowy Głód zaspokojony 😋
NieSól💚 Pizza |
składniki na Ciasto
170g mąki pszennej
80g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
150ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy
tymianek
czosnek niedźwiedzi
składniki na Sos
passata pomidorowa
papryka słodka
majeranek
pieprz
sól
dodatki
tarty ser mozzarella
pieczarki
kukurydza
pierś z indyka
pomidorki koktajlowe
dodatki
tarty ser mozzarella
pieczarki
kukurydza
pierś z indyka
pomidorki koktajlowe
Sos. Passate podgrzej w garnku, dopraw do smaku. Odparuj,
aż uzyskasz gęsty sos.
aż uzyskasz gęsty sos.
Rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki (mąka z ilości powyżej). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość 2-3 razy.
NieSól💚 Rozczyn |
Ciasto. Mąkę mieszamy z solą, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim.
Dodajemy rozczyn. Dokładnie mieszamy składniki, na koniec dodajemy łyżkę oliwy. Ciasto należy wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do wyrośnięcia).
Dodajemy rozczyn. Dokładnie mieszamy składniki, na koniec dodajemy łyżkę oliwy. Ciasto należy wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do wyrośnięcia).
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy przez chwilę. Następnie dzielimy na dwie części (będą dwie pizze, każda wielkości dużego talerza, jeżeli chcemy jedną pozostawiamy ciasto w całości).
Z podzielonego ciasta formujemy kulki i zostawiamy przykryte na kolejne 10 minut. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Wykładamy ciasto, delikatnie spłaszczamy i rozciągamy (od środka na zewnątrz). Do uzyskania pożądanej wielkości i grubości ciasta.
Na uformowane ciasto wykładamy cienką warstwę sosu pomidorowego, posypujemy serem mozzarella i układamy ulubione dodatki (u mnie: pieczarki, pierś z indyka, kukurydza i pomidorki koktajlowe).
Pieczenie. Pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez 7 minut.
Smacznego❤
Komentarze
Prześlij komentarz