NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊 W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋
💚 Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać.
|
NieSól💚Mazurek snikersowy Fit
składniki
2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki płynnego oleju kokosowego
2 łyżki płynnego miodu
130g serka mascarpone
100g masła orzechowego
słodziło (opcja -ja nie dałam)
3 kostki gorzkiej czekolady (opcja)
migdały do przystrojenia
:migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki.
spód
2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła)
: olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera). Powstanie plastyczna masa. Blaszkę - u mnie 16cm na 20cm, wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę wyłóż i wyklep spód i boki (ok 0,5 cm). Tak przygotowany spód włóż do lodówki.
masa
120g serka mascarpone
100g masła orzechowego
słodzidło - opcja
: składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.
Wyjmij spód z lodówki i wyłóż na niego masę, rozprowadź równomiernie i całość schowaj do lodówki.
polewa i dekoracja
rozpuść kostki czekolady, polej równomiernie ciasto, ułóż dowolną dekoracje i schowaj ciasto ponownie do lodówki.
Ciasto jest gotowe do jedzenia kiedy wszystkie składniki ładnie się zsiądą.
Zaleca się przechowywanie ciasta w lodówce 👽
|
Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz