Przejdź do głównej zawartości

Tarta jaglana bez pieczenia

Zróbcie, a obiecuję, że nie przejdziecie obok obojętnie 😋 Tarta jest bez pieczenia, co wpisuje ją do działu łatwe, pokusiłabym się nawet o stwierdzenie bardzo łatwe w przygotowaniu.
Raz, dwa, trzy, tarte robisz Ty 😋💚

 
NieSól💚Tarta jaglana



składniki

120 g mąki orzechowej
100 g płatków owsianych
110 g kaszy jaglanej
30 daktyli
10 łyżek wody (po namoczeniu daktyli)
1 łyżka miodu
350 ml mleka (u mnie bez laktozy, ale nada się każde)
3 łyżki dżemu porzeczkowego (najlepiej własnej roboty)


: Daktyle namocz w ciepłej wodzie (15 minut). Odsącz. Nie wylewaj wody po daktylach, przyda się za chwilę. Zmiksuj dokładnie razem - mąkę orzechową, płatki owsiane, namoczone daktyle i 10 łyżek wody (po namoczeniu daktyli). Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie formę wyłóż powstałym ciastem. A właściwie wyklep 😉 spód i boki. Włóż do lodówki. 
Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz. Przełóż do garnka i ugotuj w mleku (na małym ogniu, do całkowitego wchłonięcia płynu) dodając łyżkę miodu. Ugotowaną kaszę zmiksuj na budyń. 
Wyjmij z lodówki spód tarty, wyłóż dżemem i dokładnie rozprowadź go po całości. Następnie wyłóż na górę zmiksowaną kaszę jaglaną. Jeżeli chcesz udekoruj ciasto pokrojonymi bananami lub innymi owocami. Włóż do lodówki. Tarta będzie gotowa do jedzenia za mniej więcej godzinę.

Smacznego💚 



inspiracją był dla mnie przepis Doroty Traczyk z dieta-sportowca.pl

Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Ciasteczka FasoLove

Dzisiaj będzie prosto, smacznie i fasolowo . Pierwszy, ale obiecuję nie ostatni przepis na zdrowe ciacha wjeżdża na bloga. Banalnie proste w przygotowani u, a dają mnóstwo radości kubkom smakowym. P oniżej przedstawiam Wam moją wersję (szybko, zdrowo i smacznie) ciasteczek w których wykorzystuję FaSolę :) Chodzą słuchy, że smakują jak Brownie.... nie czekaj wypróbuj! NieSól - Ciasteczka fasolove 💚 składniki  1 puszka czerwonej fasoli 1 duży bardzo dojrzały banan 4 łyżeczki kakao 2 łyżki dowolnego słodzidła, u mnie miód (więcej jeżeli wolicie słodsze) gorzka czekolada min. 70% ilość wg uznania plus kilka większych kawałków do udekorowania ciasteczek. : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Fasolę płuczemy do momentu, aż przestanie się pienić. Czekoladę siekamy na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, blendujemy na gładką masę. Masę wykładamy na blaszkę  wyłożona papierem do pieczenia , formujemy ciasteczka. Posypujemy kawałkami czek...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...