Zróbcie, a obiecuję, że nie przejdziecie obok obojętnie 😋 Tarta jest bez pieczenia, co wpisuje ją do działu łatwe, pokusiłabym się nawet o stwierdzenie bardzo łatwe w przygotowaniu.
Raz, dwa, trzy, tarte robisz Ty 😋💚
NieSól💚Tarta jaglana |
składniki
120 g mąki orzechowej
100 g płatków owsianych
110 g kaszy jaglanej
30 daktyli
10 łyżek wody (po namoczeniu daktyli)
1 łyżka miodu
350 ml mleka (u mnie bez laktozy, ale nada się każde)
3 łyżki dżemu porzeczkowego (najlepiej własnej roboty)
: Daktyle namocz w ciepłej wodzie (15 minut). Odsącz. Nie wylewaj
wody po daktylach, przyda się za chwilę. Zmiksuj dokładnie razem - mąkę orzechową,
płatki owsiane, namoczone daktyle i 10 łyżek wody (po namoczeniu daktyli).
Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie formę wyłóż powstałym
ciastem. A właściwie wyklep 😉 spód i boki. Włóż do lodówki.
Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz. Przełóż do garnka i ugotuj w
mleku (na małym ogniu, do całkowitego wchłonięcia płynu) dodając łyżkę miodu.
Ugotowaną kaszę zmiksuj na budyń.
Wyjmij z lodówki spód tarty, wyłóż dżemem i dokładnie rozprowadź
go po całości. Następnie wyłóż na górę zmiksowaną kaszę jaglaną. Jeżeli chcesz
udekoruj ciasto pokrojonymi bananami lub innymi owocami. Włóż do lodówki. Tarta
będzie gotowa do jedzenia za mniej więcej godzinę.
Smacznego💚
inspiracją był dla mnie przepis Doroty Traczyk z dieta-sportowca.pl
inspiracją był dla mnie przepis Doroty Traczyk z dieta-sportowca.pl
Komentarze
Prześlij komentarz