Mini pączki ryżowe z mascarpone 😋 Podczas testów w poszukiwaniu nowych pączkowych smaków znalazły się na mojej top liście. Szybciutko wrzucam przepis, zdążycie zrobić na tłusty czwartek 💚
NieSól💚 Pączki z mascarpone |
składniki
1 szklanka mąki ryżowej
2/4 szklanki mąki orkiszowej
150g sera mascarpone
1 jajko
2 łyżki miodu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego
1 łyżka rumu (aby podczas pieczenia pączki nie nasiąkły
tłuszczem)
olej do smażenia
: wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie ze sobą połącz, następnie zagnieć do ulepienia jednej kulki (ciasto będzie delikatnie lepiące). Po wyrobieniu ciasta, odrywaj małe kawałki i rób kuleczki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej lekko zwilżonymi rękoma).
Z przepisu wychodzi ok.20 sztuk.
Rozgrzej olej w garnku. Ustaw grzanie na średnią temperaturę i cierpliwie zaczekaj, aż się dobrze rozgrzeje. Pączki smaż na złoto. Możesz posypać pączki cukrem pudrem lub pudrem wymieszanym z cynamonem (2:1).
Gotowe 💚
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz