Przejdź do głównej zawartości

Faworki z mąki orkiszowej

Macie może ochotę na małe co nieco z okazji zbliżającego się tłustego czwartku 😋, a może szukacie łatwego przepisu 😎 na smakołyki karnawałowe...
Przygotowałam dla Was faworki bez mąki pszennej i bez drożdży 💚 


NieSól💚Faworki orkiszowe

składniki

1 szklanka mąki orkiszowej (plus do podsypywania)
3 żółtka
4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżka whisky
olej do smażenia
cukier puder do posypania

: Mąkę przesiewamy. Robimy dołek na środku i dodajemy żółtka, jogurt i whisky. Zagniatamy, jeżeli ciasto zbytnio klei się do rąk, podsypujemy w między czasie odrobiną mąki. Ciasto wyrabiamy mocno, aż będzie elastyczne. Zajmie to ok.10 minut. Następnie formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. 
Blat wysypujemy odrobiną mąki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3-4 równe części. Rozwałkowujemy cieniutko / u mnie ok.1-2 mm.
Ciasto tniemy na równe, długie👆, o szerokości 1,5 cm paseczki. Po środku robimy nacięcie  wzdłuż i przeciągamy końce. 
Smażymy👆👆 faworki na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, do złocistego koloru. Usmażone faworki lekko odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

👆długość faworków powinna być taka, aby swobodnie mieściły się w garnku w którym będziesz je smażyć. Weź też po uwagę, że ciasto lekko "spuchnie" we wszystkich kierunkach po wrzuceniu go do oleju. Najlepiej smakują te niezbyt długie i cienkie.

👆👆ilość oleju w garnku powinna swobodnie (z zapasem) przykrywać faworka po wrzuceniu go do garnka.

👆👆👆faworki można też upiec (👀 faworki ze zdjęcia są smażone).
Do pieczenia będziecie potrzebowali oliwy w spryskiwaczu. 
Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały. Spryskujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.12 minut (do złotego koloru).

👆👆👆👆Jeżeli chcecie więcej niż dwa talerze faworków, użyjcie składniki x2 😜


Smacznego ❤




Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Ciasteczka FasoLove

Dzisiaj będzie prosto, smacznie i fasolowo . Pierwszy, ale obiecuję nie ostatni przepis na zdrowe ciacha wjeżdża na bloga. Banalnie proste w przygotowani u, a dają mnóstwo radości kubkom smakowym. P oniżej przedstawiam Wam moją wersję (szybko, zdrowo i smacznie) ciasteczek w których wykorzystuję FaSolę :) Chodzą słuchy, że smakują jak Brownie.... nie czekaj wypróbuj! NieSól - Ciasteczka fasolove 💚 składniki  1 puszka czerwonej fasoli 1 duży bardzo dojrzały banan 4 łyżeczki kakao 2 łyżki dowolnego słodzidła, u mnie miód (więcej jeżeli wolicie słodsze) gorzka czekolada min. 70% ilość wg uznania plus kilka większych kawałków do udekorowania ciasteczek. : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Fasolę płuczemy do momentu, aż przestanie się pienić. Czekoladę siekamy na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, blendujemy na gładką masę. Masę wykładamy na blaszkę  wyłożona papierem do pieczenia , formujemy ciasteczka. Posypujemy kawałkami czek...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...