Przejdź do głównej zawartości

Faworki z mąki orkiszowej

Macie może ochotę na małe co nieco z okazji zbliżającego się tłustego czwartku 😋, a może szukacie łatwego przepisu 😎 na smakołyki karnawałowe...
Przygotowałam dla Was faworki bez mąki pszennej i bez drożdży 💚 


NieSól💚Faworki orkiszowe

składniki

1 szklanka mąki orkiszowej (plus do podsypywania)
3 żółtka
4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżka whisky
olej do smażenia
cukier puder do posypania

: Mąkę przesiewamy. Robimy dołek na środku i dodajemy żółtka, jogurt i whisky. Zagniatamy, jeżeli ciasto zbytnio klei się do rąk, podsypujemy w między czasie odrobiną mąki. Ciasto wyrabiamy mocno, aż będzie elastyczne. Zajmie to ok.10 minut. Następnie formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. 
Blat wysypujemy odrobiną mąki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3-4 równe części. Rozwałkowujemy cieniutko / u mnie ok.1-2 mm.
Ciasto tniemy na równe, długie👆, o szerokości 1,5 cm paseczki. Po środku robimy nacięcie  wzdłuż i przeciągamy końce. 
Smażymy👆👆 faworki na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, do złocistego koloru. Usmażone faworki lekko odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

👆długość faworków powinna być taka, aby swobodnie mieściły się w garnku w którym będziesz je smażyć. Weź też po uwagę, że ciasto lekko "spuchnie" we wszystkich kierunkach po wrzuceniu go do oleju. Najlepiej smakują te niezbyt długie i cienkie.

👆👆ilość oleju w garnku powinna swobodnie (z zapasem) przykrywać faworka po wrzuceniu go do garnka.

👆👆👆faworki można też upiec (👀 faworki ze zdjęcia są smażone).
Do pieczenia będziecie potrzebowali oliwy w spryskiwaczu. 
Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały. Spryskujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.12 minut (do złotego koloru).

👆👆👆👆Jeżeli chcecie więcej niż dwa talerze faworków, użyjcie składniki x2 😜


Smacznego ❤




Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Mini muffinki orzechowe

Bo na orzechowe muffinki z owocami zawsze jest pora 💚  Sezon na owoce w pełni. Na pewno znajdziecie jakieś u siebie w domu, można więc działać muffinkowo😋 J a wykorzystałam morele. Bardzo fajnie komponują się z sezamem i słonecznikiem. Babeczki są dość słodkie. Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałego banana będzie dodatkowo dosładzał babeczki. Gdybyście woleli "bardzo słodkie", a nie "dość słodkie" - użyjcie więcej słodzidła. Nie musi  być  to miód, każdy zamiennik, który lubicie się sprawdzi. To co do dzieła?! NieSól💚Babeczki orzechowe składniki 1 banan 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki orzechowej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki kefiru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu owoce: u mnie morele sezam i pestki słonecznika: do posypania : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (u mnie wersja mniejszych muffinek, forma 12 sztuk). Pamiętajcie, że masę nalewamy do wysokości 3/4 foremki...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...