Macie może ochotę na małe co nieco z okazji zbliżającego się tłustego czwartku 😋, a może szukacie łatwego przepisu 😎 na smakołyki karnawałowe...
Przygotowałam dla Was faworki bez mąki pszennej i bez drożdży 💚
NieSól💚Faworki orkiszowe |
składniki
1 szklanka mąki orkiszowej (plus do podsypywania)
3 żółtka
4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżka whisky
olej do smażenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
: Mąkę przesiewamy. Robimy dołek na środku i dodajemy żółtka, jogurt i whisky. Zagniatamy, jeżeli ciasto zbytnio klei się do rąk, podsypujemy w między czasie odrobiną mąki. Ciasto wyrabiamy mocno, aż będzie elastyczne. Zajmie to ok.10 minut. Następnie formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Blat wysypujemy odrobiną mąki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3-4 równe części. Rozwałkowujemy cieniutko / u mnie ok.1-2 mm.
Ciasto tniemy na równe, długie👆, o szerokości 1,5 cm paseczki. Po środku robimy nacięcie wzdłuż i przeciągamy końce.
Smażymy👆👆 faworki na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, do złocistego koloru. Usmażone faworki lekko odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
👆długość faworków powinna być taka, aby swobodnie mieściły się w garnku w którym będziesz je smażyć. Weź też po uwagę, że ciasto lekko "spuchnie" we wszystkich kierunkach po wrzuceniu go do oleju. Najlepiej smakują te niezbyt długie i cienkie.
👆👆ilość oleju w garnku powinna swobodnie (z zapasem) przykrywać faworka po wrzuceniu go do garnka.
👆👆👆faworki można też upiec (👀 faworki ze zdjęcia są smażone).
Do pieczenia będziecie potrzebowali oliwy w spryskiwaczu.
Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały. Spryskujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.12 minut (do złotego koloru).
👆👆👆👆Jeżeli chcecie więcej niż dwa talerze faworków, użyjcie składniki x2 😜
Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz