Przejdź do głównej zawartości

Faworki z mąki orkiszowej

Macie może ochotę na małe co nieco z okazji zbliżającego się tłustego czwartku 😋, a może szukacie łatwego przepisu 😎 na smakołyki karnawałowe...
Przygotowałam dla Was faworki bez mąki pszennej i bez drożdży 💚 


NieSól💚Faworki orkiszowe

składniki

1 szklanka mąki orkiszowej (plus do podsypywania)
3 żółtka
4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżka whisky
olej do smażenia
cukier puder do posypania

: Mąkę przesiewamy. Robimy dołek na środku i dodajemy żółtka, jogurt i whisky. Zagniatamy, jeżeli ciasto zbytnio klei się do rąk, podsypujemy w między czasie odrobiną mąki. Ciasto wyrabiamy mocno, aż będzie elastyczne. Zajmie to ok.10 minut. Następnie formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. 
Blat wysypujemy odrobiną mąki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3-4 równe części. Rozwałkowujemy cieniutko / u mnie ok.1-2 mm.
Ciasto tniemy na równe, długie👆, o szerokości 1,5 cm paseczki. Po środku robimy nacięcie  wzdłuż i przeciągamy końce. 
Smażymy👆👆 faworki na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, do złocistego koloru. Usmażone faworki lekko odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

👆długość faworków powinna być taka, aby swobodnie mieściły się w garnku w którym będziesz je smażyć. Weź też po uwagę, że ciasto lekko "spuchnie" we wszystkich kierunkach po wrzuceniu go do oleju. Najlepiej smakują te niezbyt długie i cienkie.

👆👆ilość oleju w garnku powinna swobodnie (z zapasem) przykrywać faworka po wrzuceniu go do garnka.

👆👆👆faworki można też upiec (👀 faworki ze zdjęcia są smażone).
Do pieczenia będziecie potrzebowali oliwy w spryskiwaczu. 
Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały. Spryskujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.12 minut (do złotego koloru).

👆👆👆👆Jeżeli chcecie więcej niż dwa talerze faworków, użyjcie składniki x2 😜


Smacznego ❤




Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera