Przejdź do głównej zawartości

Racuchy z kaszy gryczanej

Moje racuszki są bez mąki, jajek i drożdży 😋 Ich głównym składnikiem jest moja ulubiona kasza gryczana niepalona. Kasza gryczana jest kopalnią niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Stanowi doskonały element zbilansowanej i zdrowej diety. Jest bogata jest w witaminy B1, B2, PP i znaczną ilość soli mineralnych m.in.: wapń, fosfor, magnez, a także w żelazo, cynk, miedź czy jod. Poza białkami w kaszy są głównie węglowodany 69g w 100g, miejcie to na uwadze bilansując swój posiłek.

Kasza gryczana jest naprawdę bardzo wdzięcznym składnikiem 💚 dlatego nie bójcie się z nią eksperymentować. A na początek wypróbujcie przepis na racuchy 😋


NieSól💚 Racuchy z kaszy gryczanej



składniki

1 szklanka suchej niepalonej kaszy gryczanej (białej)
2 jabłka
100 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
4 łyżeczki miodu (więcej jeżeli wolicie bardzo słodkie)
1 łyżeczka cynamonu (opcja)

: Kasze namocz w wodzie (1:2), co najmniej przez 2h. Następnie odcedź na gęstym sitku, na tyle dokładnie, aby gęsta, mazista ciecz odciekła. Kaszę zmiksuj na gładko (ja używam do tego celu malaksera). Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Mleko, olej i miód, lekko podgrzej (nie gotuj!) do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Przelej do zmiksowanej wcześniej kaszy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszaj. Smaż na niewielkiej ilości oleju (u mnie rzepakowy), na małym ogniu, aby jabłka miały szansę stać się miękkie. Jedna łyżka stołowa to u mnie jeden racuszek. Smaż z obu stron do zarumienienia się. 
Możesz podać je obsypane cynamonem lub innym ulubionym dodatkiem.


Gotowe!

Smacznego ❤

Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Mini muffinki orzechowe

Bo na orzechowe muffinki z owocami zawsze jest pora 💚  Sezon na owoce w pełni. Na pewno znajdziecie jakieś u siebie w domu, można więc działać muffinkowo😋 J a wykorzystałam morele. Bardzo fajnie komponują się z sezamem i słonecznikiem. Babeczki są dość słodkie. Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałego banana będzie dodatkowo dosładzał babeczki. Gdybyście woleli "bardzo słodkie", a nie "dość słodkie" - użyjcie więcej słodzidła. Nie musi  być  to miód, każdy zamiennik, który lubicie się sprawdzi. To co do dzieła?! NieSól💚Babeczki orzechowe składniki 1 banan 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki orzechowej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki kefiru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu owoce: u mnie morele sezam i pestki słonecznika: do posypania : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (u mnie wersja mniejszych muffinek, forma 12 sztuk). Pamiętajcie, że masę nalewamy do wysokości 3/4 foremki...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...