Moje racuszki są bez mąki, jajek i drożdży 😋 Ich głównym składnikiem jest moja ulubiona kasza gryczana niepalona. Kasza gryczana jest kopalnią niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Stanowi doskonały element zbilansowanej i zdrowej diety. Jest bogata jest w witaminy B1, B2, PP i znaczną ilość soli mineralnych m.in.: wapń, fosfor, magnez, a także w żelazo, cynk, miedź czy jod. Poza białkami w kaszy są głównie węglowodany 69g w 100g, miejcie to na uwadze bilansując swój posiłek.
Kasza gryczana jest naprawdę bardzo wdzięcznym składnikiem 💚 dlatego nie bójcie się z nią eksperymentować. A na początek wypróbujcie przepis na racuchy 😋
NieSól💚 Racuchy z kaszy gryczanej |
składniki
1 szklanka suchej niepalonej kaszy gryczanej (białej)
2 jabłka
100 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
4 łyżeczki miodu (więcej jeżeli wolicie bardzo słodkie)
1 łyżeczka cynamonu (opcja)
: Kasze namocz w wodzie (1:2), co najmniej przez 2h. Następnie odcedź na gęstym sitku, na tyle dokładnie, aby gęsta, mazista ciecz odciekła. Kaszę zmiksuj na gładko (ja używam do tego celu malaksera). Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Mleko, olej i miód, lekko podgrzej (nie gotuj!) do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Przelej do zmiksowanej wcześniej kaszy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszaj. Smaż na niewielkiej ilości oleju (u mnie rzepakowy), na małym ogniu, aby jabłka miały szansę stać się miękkie. Jedna łyżka stołowa to u mnie jeden racuszek. Smaż z obu stron do zarumienienia się.
Możesz podać je obsypane cynamonem lub innym ulubionym dodatkiem.
Możesz podać je obsypane cynamonem lub innym ulubionym dodatkiem.
Gotowe!
Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz