Przejdź do głównej zawartości

Racuchy z kaszy gryczanej

Moje racuszki są bez mąki, jajek i drożdży 😋 Ich głównym składnikiem jest moja ulubiona kasza gryczana niepalona. Kasza gryczana jest kopalnią niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Stanowi doskonały element zbilansowanej i zdrowej diety. Jest bogata jest w witaminy B1, B2, PP i znaczną ilość soli mineralnych m.in.: wapń, fosfor, magnez, a także w żelazo, cynk, miedź czy jod. Poza białkami w kaszy są głównie węglowodany 69g w 100g, miejcie to na uwadze bilansując swój posiłek.

Kasza gryczana jest naprawdę bardzo wdzięcznym składnikiem 💚 dlatego nie bójcie się z nią eksperymentować. A na początek wypróbujcie przepis na racuchy 😋


NieSól💚 Racuchy z kaszy gryczanej



składniki

1 szklanka suchej niepalonej kaszy gryczanej (białej)
2 jabłka
100 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
4 łyżeczki miodu (więcej jeżeli wolicie bardzo słodkie)
1 łyżeczka cynamonu (opcja)

: Kasze namocz w wodzie (1:2), co najmniej przez 2h. Następnie odcedź na gęstym sitku, na tyle dokładnie, aby gęsta, mazista ciecz odciekła. Kaszę zmiksuj na gładko (ja używam do tego celu malaksera). Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Mleko, olej i miód, lekko podgrzej (nie gotuj!) do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Przelej do zmiksowanej wcześniej kaszy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszaj. Smaż na niewielkiej ilości oleju (u mnie rzepakowy), na małym ogniu, aby jabłka miały szansę stać się miękkie. Jedna łyżka stołowa to u mnie jeden racuszek. Smaż z obu stron do zarumienienia się. 
Możesz podać je obsypane cynamonem lub innym ulubionym dodatkiem.


Gotowe!

Smacznego ❤

Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera