Szukałam idealnego przepisu na pierniczki. Wypróbowałam kilka wersji, różne rodzaje mąk, w różnych kombinacjach. Dzielę się z Wami przepisem, który jest dla mnie najbardziej wdzięczny. Ciasto łatwo się rozwałkowuje, nie kruszy się. Pierniczki w zależności od naszych upodobań możemy rozwałkować bardzo cienko lub nieco grubiej, w każdej wersji bardzo dobrze smakują 💚
NieSól💚Pierniczki |
składniki
1,5 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
5 łyżek miodu
5 łyżek (stałego) oleju kokosowego (bardziej kopiaste niż płaskie)
2 jajka
1,5 opakowania cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika/ korzennej (można pominąć i dodać więcej cynamonu)
1 łyżka imbiru suszonego (można pominąć i dodać więcej cynamonu)
1 łyżka imbiru suszonego (można pominąć i dodać więcej cynamonu)
1/2 łyżeczki sody
: Olej rozpuść (kąpiel wodna). Jajka wymieszaj z miodem. Osobno wymieszaj składniki suche. Do suchych składników wlej rozpuszczony olej i lekko wymieszaj, następnie dodaj jajka z miodem - dokładnie wymieszaj.
Wyrób ciasto dokładnie, aż uda Ci się zrobić kulę.
*Na początku może wydawać Ci się, że ciasto jest zbyt luźne. Nie podsypuj go jednak mąką, po dobrym wyrobieniu ciasto będzie miało właściwą konsystencję. Potem odwdzięczy się łatwym rozwałkowaniem 😉
Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka minut.
Wyjmij, podziel na trzy lub cztery części. Rozwałkuj. Wytnij pierniczki. Układaj pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz przed pieczeniem posmarować je po wierzchu białkiem, będą się ładnie szkliły po upieczeniu.
Piecz przez 15 minut w 170 stopniach (jeżeli rozwałkujesz ciasto bardzo cienko, sprawdzaj pod koniec pieczenia czy nie są gotowe wcześniej).
Gotowe❤ Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz