Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki

Szukałam idealnego przepisu na pierniczki. Wypróbowałam kilka wersji, różne rodzaje mąk, w różnych kombinacjach. Dzielę się z Wami przepisem, który jest dla mnie najbardziej wdzięczny. Ciasto łatwo się rozwałkowuje, nie kruszy się. Pierniczki w zależności od naszych upodobań możemy rozwałkować bardzo cienko lub nieco grubiej, w każdej wersji bardzo dobrze smakują 💚


NieSól💚Pierniczki



składniki

1,5 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
5 łyżek miodu
5 łyżek (stałego) oleju kokosowego (bardziej kopiaste niż płaskie)
2 jajka
1,5 opakowania cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika/ korzennej (można pominąć i dodać więcej cynamonu)
1 łyżka imbiru suszonego (można pominąć i dodać więcej cynamonu)
1/2 łyżeczki sody

: Olej rozpuść (kąpiel wodna). Jajka wymieszaj z miodem. Osobno wymieszaj składniki suche. Do suchych składników wlej rozpuszczony olej i lekko wymieszaj, następnie dodaj jajka z miodem - dokładnie wymieszaj. 
Wyrób ciasto dokładnie, aż uda Ci się zrobić kulę. 

*Na początku może wydawać Ci się, że ciasto jest zbyt luźne. Nie podsypuj go jednak mąką, po dobrym wyrobieniu ciasto będzie miało właściwą konsystencję. Potem odwdzięczy się łatwym rozwałkowaniem 😉

Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka minut. 
Wyjmij, podziel na trzy lub cztery części. Rozwałkuj. Wytnij pierniczki. Układaj pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz przed pieczeniem posmarować je po wierzchu białkiem, będą się ładnie szkliły po upieczeniu.

Piecz przez 15 minut w 170 stopniach (jeżeli rozwałkujesz ciasto bardzo cienko, sprawdzaj pod koniec pieczenia czy nie są gotowe wcześniej).

Gotowe❤ Smacznego.



Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Ciasteczka FasoLove

Dzisiaj będzie prosto, smacznie i fasolowo . Pierwszy, ale obiecuję nie ostatni przepis na zdrowe ciacha wjeżdża na bloga. Banalnie proste w przygotowani u, a dają mnóstwo radości kubkom smakowym. P oniżej przedstawiam Wam moją wersję (szybko, zdrowo i smacznie) ciasteczek w których wykorzystuję FaSolę :) Chodzą słuchy, że smakują jak Brownie.... nie czekaj wypróbuj! NieSól - Ciasteczka fasolove 💚 składniki  1 puszka czerwonej fasoli 1 duży bardzo dojrzały banan 4 łyżeczki kakao 2 łyżki dowolnego słodzidła, u mnie miód (więcej jeżeli wolicie słodsze) gorzka czekolada min. 70% ilość wg uznania plus kilka większych kawałków do udekorowania ciasteczek. : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Fasolę płuczemy do momentu, aż przestanie się pienić. Czekoladę siekamy na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, blendujemy na gładką masę. Masę wykładamy na blaszkę  wyłożona papierem do pieczenia , formujemy ciasteczka. Posypujemy kawałkami czek...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...