Przejdź do głównej zawartości

Danie jednogarnkowe

Gdy macie mało czasu na gotowanie, a pewnie macie :) a chcielibyście przygotować sobie coś szybkiego, fajnego, zdrowego i niedrogiego, to jest takie danie jednogarnkowe z warzywami, które polecam. 
Inspiracja pochodzi od Darii Ładochy, która inspiruje kulinarnie jak mało kto 💚 


 NieSól💚Danie jednogarnkowe

składniki

1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku
1 duża garść szpinaku (świeżego)
1/2 szklanki czerwonej fasoli (może być z puszki)
1/2 szklanki kukurydzy (może być z puszki)
6 sztuk suszonych pomidorów
250g pomidorków cherry (opakowanie)
250g fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 garście podprażonych ziaren słonecznika
kilka gałązek natki pietruszki
1/3 kostki sera feta (można pominąć)
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, słodka papryka

: Podgotuj fasolkę szparagową (u mnie na parze). Pomidory suszone pokrój w paseczki. Pomidorki cherry umyj i osusz. Jeżeli używasz fasoli i kukurydzy z puszki - odsącz je i przygotuj potrzebną ilość. Przygotuj głębszą patelnie. Cebulę i ząbki czosnku posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni. Dorzuć umyte i wysuszone pomidorki cherry. Podgrzewaj, aż trochę zmiękną i dodaj pozostałe warzywa (fasolę czerwoną, kukurydzę, fasolkę szparagową, pokrojone suszone pomidory i szpinak). Dodaj sos sojowy i przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko na patelni i podgrzewaj jeszcze przez chwilę (do momentu, aż liście szpinaku lekko zmiękną). Na osobnej patelni upraż pestki słonecznika.  Do zdjętego z ognia dania dodaj pokrojoną fetę (opcja), posyp pestkami słonecznika i  posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj. 
Gotowe. Smacznego ❤






Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera