Gdy macie mało czasu na gotowanie, a pewnie macie :) a chcielibyście przygotować sobie coś szybkiego, fajnego, zdrowego i niedrogiego, to jest takie danie jednogarnkowe z warzywami, które polecam.
Inspiracja pochodzi od Darii Ładochy, która inspiruje kulinarnie jak mało kto 💚
NieSól💚Danie jednogarnkowe |
składniki
1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku
1 duża garść szpinaku (świeżego)
1/2 szklanki czerwonej fasoli (może być z puszki)
1/2 szklanki kukurydzy (może być z puszki)
6 sztuk suszonych pomidorów
250g pomidorków cherry (opakowanie)
250g fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 garście podprażonych ziaren słonecznika
kilka gałązek natki pietruszki
1/3 kostki sera feta (można pominąć)
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, słodka papryka
: Podgotuj fasolkę szparagową (u mnie na parze). Pomidory suszone pokrój w paseczki. Pomidorki cherry umyj i osusz. Jeżeli używasz fasoli i kukurydzy z puszki - odsącz je i przygotuj potrzebną ilość. Przygotuj głębszą patelnie. Cebulę i ząbki czosnku posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni. Dorzuć umyte i wysuszone pomidorki cherry. Podgrzewaj, aż trochę zmiękną i dodaj pozostałe warzywa (fasolę czerwoną, kukurydzę, fasolkę szparagową, pokrojone suszone pomidory i szpinak). Dodaj sos sojowy i przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko na patelni i podgrzewaj jeszcze przez chwilę (do momentu, aż liście szpinaku lekko zmiękną). Na osobnej patelni upraż pestki słonecznika. Do zdjętego z ognia dania dodaj pokrojoną fetę (opcja), posyp pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj.
Gotowe. Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz