Przejdź do głównej zawartości

Danie jednogarnkowe

Gdy macie mało czasu na gotowanie, a pewnie macie :) a chcielibyście przygotować sobie coś szybkiego, fajnego, zdrowego i niedrogiego, to jest takie danie jednogarnkowe z warzywami, które polecam. 
Inspiracja pochodzi od Darii Ładochy, która inspiruje kulinarnie jak mało kto 💚 


 NieSól💚Danie jednogarnkowe

składniki

1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku
1 duża garść szpinaku (świeżego)
1/2 szklanki czerwonej fasoli (może być z puszki)
1/2 szklanki kukurydzy (może być z puszki)
6 sztuk suszonych pomidorów
250g pomidorków cherry (opakowanie)
250g fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 garście podprażonych ziaren słonecznika
kilka gałązek natki pietruszki
1/3 kostki sera feta (można pominąć)
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, słodka papryka

: Podgotuj fasolkę szparagową (u mnie na parze). Pomidory suszone pokrój w paseczki. Pomidorki cherry umyj i osusz. Jeżeli używasz fasoli i kukurydzy z puszki - odsącz je i przygotuj potrzebną ilość. Przygotuj głębszą patelnie. Cebulę i ząbki czosnku posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni. Dorzuć umyte i wysuszone pomidorki cherry. Podgrzewaj, aż trochę zmiękną i dodaj pozostałe warzywa (fasolę czerwoną, kukurydzę, fasolkę szparagową, pokrojone suszone pomidory i szpinak). Dodaj sos sojowy i przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko na patelni i podgrzewaj jeszcze przez chwilę (do momentu, aż liście szpinaku lekko zmiękną). Na osobnej patelni upraż pestki słonecznika.  Do zdjętego z ognia dania dodaj pokrojoną fetę (opcja), posyp pestkami słonecznika i  posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj. 
Gotowe. Smacznego ❤






Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Mini muffinki orzechowe

Bo na orzechowe muffinki z owocami zawsze jest pora 💚  Sezon na owoce w pełni. Na pewno znajdziecie jakieś u siebie w domu, można więc działać muffinkowo😋 J a wykorzystałam morele. Bardzo fajnie komponują się z sezamem i słonecznikiem. Babeczki są dość słodkie. Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałego banana będzie dodatkowo dosładzał babeczki. Gdybyście woleli "bardzo słodkie", a nie "dość słodkie" - użyjcie więcej słodzidła. Nie musi  być  to miód, każdy zamiennik, który lubicie się sprawdzi. To co do dzieła?! NieSól💚Babeczki orzechowe składniki 1 banan 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki orzechowej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki kefiru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu owoce: u mnie morele sezam i pestki słonecznika: do posypania : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (u mnie wersja mniejszych muffinek, forma 12 sztuk). Pamiętajcie, że masę nalewamy do wysokości 3/4 foremki...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...