Zapewne znacie cykorie chociażby ze słyszenia, jest składnikiem dodawanym do wielu kaw zbożowych. Można ją też dostać w postaci ziela i korzenia, właściwie w większości aptek czy sklepów z ziołami.
Ja wykorzystuję korzeń. Zaparzam go i piję napar. Ze swojej strony szczerze polecam, czemu? O jej zaletach i sposobie przyrządzania poniżej kilka zdań 💚
Ja wykorzystuję korzeń. Zaparzam go i piję napar. Ze swojej strony szczerze polecam, czemu? O jej zaletach i sposobie przyrządzania poniżej kilka zdań 💚
NieSól💚 Cykoria |
Napar przygotowuję z jednej łyżeczki suszonego korzenia zalanego gorącą wodą (ilość wody = wielkość kubka). Używam do tego kubka do zaparzania z koszyczkiem, który wyjmuję po zaparzeniu naparu. Korzeń wówczas nie pływa w nim podczas picia.
Co do smaku to jest on charakterystyczny i z lekką goryczką. Czasem dodaje do parzenia łyżeczkę cynamonu. Jeżeli nie lubicie cynamonu, możecie dodać odrobinę miodu lub mleka. Wtedy świat cykoriowy nabiera jeszcze innych smaków.
Co do smaku to jest on charakterystyczny i z lekką goryczką. Czasem dodaje do parzenia łyżeczkę cynamonu. Jeżeli nie lubicie cynamonu, możecie dodać odrobinę miodu lub mleka. Wtedy świat cykoriowy nabiera jeszcze innych smaków.
A jakie korzyści niesie ze sobą popijanie naparu z cykorii?
Wzmacnia odporność, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, poprawia metabolizm, likwiduje uczucie wzdęcia, oczyszcza z toksyn, wzmacnia włosy, łagodzi podrażnienia skóry, aż w końcu zapobiega zmarszczkom😲Dostarcza dużo naturalnego błonnika. Przyśpiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Zmniejsza poziom cholesterolu i zwiększa poziom wchłaniania wapnia i magnezu. Posiada właściwości obniżające poziom glukozy we krwi. Polecana jest osobom z problemami żołądkowymi i osobom na diecie.
Moja przyjaźń z cykorią trwa już dłuższy czas.
Wypróbujcie koniecznie, może też się zaprzyjaźnicie ❤
Komentarze
Prześlij komentarz