Przejdź do głównej zawartości

Cykoria do picia

Zapewne znacie cykorie chociażby ze słyszenia, jest składnikiem dodawanym do wielu kaw zbożowych. Można ją też dostać w postaci ziela i korzenia, właściwie w większości aptek czy sklepów z ziołami. 
Ja wykorzystuję korzeń. Zaparzam go i piję napar. Ze swojej strony szczerze polecam, czemu? O jej zaletach i sposobie przyrządzania poniżej kilka zdań 💚 


NieSól💚 Cykoria


Napar przygotowuję z jednej łyżeczki suszonego korzenia zalanego gorącą wodą (ilość wody = wielkość kubka). Używam do tego kubka do zaparzania z koszyczkiem, który wyjmuję po zaparzeniu naparu. Korzeń wówczas nie pływa w nim podczas picia. 

Co do smaku to jest on charakterystyczny i z lekką goryczką. Czasem dodaje do parzenia łyżeczkę cynamonu. Jeżeli nie lubicie cynamonu, możecie dodać odrobinę miodu lub mleka. Wtedy świat cykoriowy nabiera jeszcze innych smaków. 

A jakie korzyści niesie ze sobą popijanie naparu z cykorii? 
Wzmacnia odporność, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, poprawia metabolizm, likwiduje uczucie wzdęcia, oczyszcza z toksyn, wzmacnia włosy, łagodzi podrażnienia skóry, aż w końcu zapobiega zmarszczkom😲Dostarcza dużo naturalnego błonnika. Przyśpiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Zmniejsza poziom cholesterolu i zwiększa poziom wchłaniania wapnia i magnezu. Posiada właściwości obniżające poziom glukozy we krwi. Polecana jest osobom z problemami żołądkowymi i osobom na diecie. 
Moja przyjaźń z cykorią trwa już dłuższy czas. 
Wypróbujcie koniecznie, może też się zaprzyjaźnicie ❤





Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe z rodzynkową nutą. Odpowiedź na słodką zachciewajkę. Wyszły zdrowo i pysznie 💕  NieSól💚 składniki 6 łyżek płatków owsianych 3 łyżki otrębów orkiszowych 2 banany 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu łyżka nasion słonecznika garść rodzynek : Rodzynki namocz. Banana rozgnieć. Banany, płatki, masło, miód, słonecznik, odsączone rodzynki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasteczka będą wtedy bardziej wilgotne. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem, formułując ciasteczka (u mnie jedna łyżka - jedno ciastko). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Do lekkiego zarumienienia się. Smacznego❤