Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka sezamowe

Pasta tahini to zazwyczaj składnik, który wykorzystujemy do przygotowania hummusu. Nie wiem, czy wiecie ale składniki zawarte w paście tahini pomagają dbać o zdrowie układu krążenia, wpływają na zdrowie kości i obniżają poziom cholesterolu. Olej sezamowy zawiera tłuszcze omega-6 oraz błonnik pokarmowy. Pasta ma dużo wartości energetycznej, jest też źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu.

U mnie wylądowała w ciasteczkach 😋

NieSól💚 Ciasteczka sezamowe


składniki

1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki orzechowej
4 łyżki pasty tahini
2-3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka słonecznika i/lub sezamu do posypania




: Składniki suche mieszamy w misce. Dokładamy mokre i dokładnie ze sobą łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Rękoma formujemy z masy kulki i rozpłaszczamy je w dłoniach lub na blaszce. Posypujemy dowolnie ziarnami słonecznika lub sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Po upieczeniu, zostawiamy ciasteczka na blaszce i czekamy, aż zupełnie ostygną, inaczej mogą kruszyć.

Smacznego ❤





Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe z rodzynkową nutą. Odpowiedź na słodką zachciewajkę. Wyszły zdrowo i pysznie 💕  NieSól💚 składniki 6 łyżek płatków owsianych 3 łyżki otrębów orkiszowych 2 banany 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu łyżka nasion słonecznika garść rodzynek : Rodzynki namocz. Banana rozgnieć. Banany, płatki, masło, miód, słonecznik, odsączone rodzynki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasteczka będą wtedy bardziej wilgotne. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem, formułując ciasteczka (u mnie jedna łyżka - jedno ciastko). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Do lekkiego zarumienienia się. Smacznego❤