Buraki uwielbiam pod każdą postacią. Lądują u mnie na talerzu co najmniej dwa razy w tygodniu 😋 Dzisiaj lądują w sałatce 💚
Często piekę wcześniej większą ilość buraków, mam je wtedy w zapasie do wykorzystania w kolejnych dniach. Podobnie jest z takimi dodatkami, jak ryż czy kasze. Gotując zawsze dobieram taką ilość, aby wystarczyło na dwa dni. Wówczas przy braku czasu na przygotowanie posiłku dnia następnego, zawsze mam w lodówce coś, z czego mogę go skomponować bardzo szybko.
NieSól💚 Sałatka z burakiem |
1 torebka ugotowanego ryżu (u mnie brązowy)
1 upieczony średni burak (w skórce, wyszorowany, zawinięty w folię aluminiową, pieczony w 200 stopniach przez 60 minut)
1 kulka sera mozzarella
1 - 1,5 garści szpinaku (liście)
2 łyżki podprażonych ziaren słonecznika (rozgrzej patelnię, wysyp ziarna, podgrzewaj przez chwilę mieszając)
koperek (2-3 gałązki)
oliwa (u mnie ostra z papryczką chilli)
sól
pieprz
👆 2 porcje
: Ugotowanego buraka pokrój na bardzo cienkie plasterki, ja to robię obieraczką do warzyw. Ryż wyłóż (można od razu na talerze), dodaj szpinak, plasterki buraka, porwij mozzarelle, dodaj przyprawy, soczyście polej oliwą, posyp uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekanym koperkiem.
Gotowe! Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz