Placki z cukinii robię bardzo często i na bardzo różne sposoby.
Dla Was wybrałam te cukiniowe z marchewką i parmezanem, w wersji pieczonej 😋
NieSól 💚 Placki z cukinii z parmezanem |
składniki
2 nieduże cukinie
1 duża marchewka
5 łyżek dowolnej mąki
2 jajka (duże) lub więcej mniejszych
60 g parmezanu (płatki lub startego)
papryczka chilli
przyprawy: sól, pieprz
: Warzywa dokładnie myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy pestki łyżką. Ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Cukinię najlepiej odstawić na chwilę i poczekać, aż puści sok. Wtedy odsączyć (np. odcisnąć na gęstym sicie). Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, posiekaną papryczkę i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. Dosypujemy parmezan i ponownie mieszamy składniki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Placki nakładamy łyżką i układamy na blaszce. Pieczmy w 190 stopniach przez ok 35 minut (do momentu, aż placki przestaną być "luźne", a będą rumiane).
Jeżeli wolicie, placki możecie usmażyć.
Jeżeli wolicie, placki możecie usmażyć.
Gotowe 💚 Smacznego ❤
Cóż powiedzieć?... REWELACJA !!!
OdpowiedzUsuń