Przejdź do głównej zawartości

Tarta porzeczkowa

Tarta z porzeczkami 😋 Wykorzystałam domową konfiturę porzeczkową. Jeżeli macie lekko kwaśną - będzie idealna. Mogą też być porzeczki zmiksowane.



NieSól💚 Tarta porzeczkowa

składniki

ciasto - spód:
100 g mąki orzechowej
30 g mąki kokosowej
30 g oleju kokosowego (płynny)
2 łyżki miodu
2 jajka

nadzienie:
250 g konfitury porzeczkowej
(jeżeli dajecie całe owoce lub będziecie je blendować, potrzebujecie ok 350g owoców)

ciasto - góra (kruszonka):
20 - 30 g mąki kokosowej
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżka kakao
słodzidło (użyjcie tylko wtedy jeżeli wasze nadzienie jest bardzo kwaśne)


: Wszystkie składniki na ciasto - spód łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Powinniście otrzymać konsystencję mokrego piasku. Jeżeli jest zbyt luźna dodajcie więcej mąki. Jeżeli uważacie, że konsystencja jest zbyt zbita, dodajcie odrobinę wody - pomału. 
Foremkę (moja 25 cm) na tartę smarujemy olejem kokosowym. Ciasto przekładamy do formy i dokładnie wygniatamy spód i boki. Jeżeli macie kulki do obciążenia ciasta, użyjcie ich, jeżeli nie -  przed pieczeniem nakłujcie ciasto widelcem. 
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

W trakcie pieczenia ciasta- spodu, przygotowujemy kruszonkę na górę tarty. 
Składniki na ciasto-góra (kruszonka) łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Ponownie do otrzymania konsystencji mokrego piasku. 

Po upieczeniu ciasto - spód, na wierzch wykładamy nasze nadzienie i posypujemy przygotowanym ciastem na kruszonkę.

Następnie, pieczemy tartę (180 stopni) przez kolejne 20 minut.



Smacznego ❤





Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Mini muffinki orzechowe

Bo na orzechowe muffinki z owocami zawsze jest pora 💚  Sezon na owoce w pełni. Na pewno znajdziecie jakieś u siebie w domu, można więc działać muffinkowo😋 J a wykorzystałam morele. Bardzo fajnie komponują się z sezamem i słonecznikiem. Babeczki są dość słodkie. Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałego banana będzie dodatkowo dosładzał babeczki. Gdybyście woleli "bardzo słodkie", a nie "dość słodkie" - użyjcie więcej słodzidła. Nie musi  być  to miód, każdy zamiennik, który lubicie się sprawdzi. To co do dzieła?! NieSól💚Babeczki orzechowe składniki 1 banan 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki orzechowej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki kefiru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu owoce: u mnie morele sezam i pestki słonecznika: do posypania : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (u mnie wersja mniejszych muffinek, forma 12 sztuk). Pamiętajcie, że masę nalewamy do wysokości 3/4 foremki...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...