Tarta z porzeczkami 😋 Wykorzystałam domową konfiturę porzeczkową. Jeżeli macie lekko kwaśną - będzie idealna. Mogą też być porzeczki zmiksowane.
składniki
ciasto - spód:
100 g mąki orzechowej
30 g mąki kokosowej
30 g oleju kokosowego (płynny)
2 łyżki miodu
2 jajka
nadzienie:
250 g konfitury porzeczkowej
(jeżeli dajecie całe owoce lub będziecie je blendować, potrzebujecie ok 350g owoców)
ciasto - góra (kruszonka):
20 - 30 g mąki kokosowej
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżka kakao
słodzidło (użyjcie tylko wtedy jeżeli wasze nadzienie jest bardzo kwaśne)
NieSól💚 Tarta porzeczkowa |
składniki
ciasto - spód:
100 g mąki orzechowej
30 g mąki kokosowej
30 g oleju kokosowego (płynny)
2 łyżki miodu
2 jajka
nadzienie:
250 g konfitury porzeczkowej
(jeżeli dajecie całe owoce lub będziecie je blendować, potrzebujecie ok 350g owoców)
ciasto - góra (kruszonka):
20 - 30 g mąki kokosowej
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżka kakao
słodzidło (użyjcie tylko wtedy jeżeli wasze nadzienie jest bardzo kwaśne)
: Wszystkie składniki na ciasto - spód łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Powinniście otrzymać konsystencję mokrego piasku. Jeżeli jest zbyt luźna dodajcie więcej mąki. Jeżeli uważacie, że konsystencja jest zbyt zbita, dodajcie odrobinę wody - pomału.
Foremkę (moja 25 cm) na tartę smarujemy olejem kokosowym. Ciasto przekładamy do formy i dokładnie wygniatamy spód i boki. Jeżeli macie kulki do obciążenia ciasta, użyjcie ich, jeżeli nie - przed pieczeniem nakłujcie ciasto widelcem.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
W trakcie pieczenia ciasta- spodu, przygotowujemy kruszonkę na górę tarty.
Składniki na ciasto-góra (kruszonka) łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Ponownie do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Po upieczeniu ciasto - spód, na wierzch wykładamy nasze nadzienie i posypujemy przygotowanym ciastem na kruszonkę.
Następnie, pieczemy tartę (180 stopni) przez kolejne 20 minut.
Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz