Przejdź do głównej zawartości

Tarta porzeczkowa

Tarta z porzeczkami 😋 Wykorzystałam domową konfiturę porzeczkową. Jeżeli macie lekko kwaśną - będzie idealna. Mogą też być porzeczki zmiksowane.



NieSól💚 Tarta porzeczkowa

składniki

ciasto - spód:
100 g mąki orzechowej
30 g mąki kokosowej
30 g oleju kokosowego (płynny)
2 łyżki miodu
2 jajka

nadzienie:
250 g konfitury porzeczkowej
(jeżeli dajecie całe owoce lub będziecie je blendować, potrzebujecie ok 350g owoców)

ciasto - góra (kruszonka):
20 - 30 g mąki kokosowej
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżka kakao
słodzidło (użyjcie tylko wtedy jeżeli wasze nadzienie jest bardzo kwaśne)


: Wszystkie składniki na ciasto - spód łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Powinniście otrzymać konsystencję mokrego piasku. Jeżeli jest zbyt luźna dodajcie więcej mąki. Jeżeli uważacie, że konsystencja jest zbyt zbita, dodajcie odrobinę wody - pomału. 
Foremkę (moja 25 cm) na tartę smarujemy olejem kokosowym. Ciasto przekładamy do formy i dokładnie wygniatamy spód i boki. Jeżeli macie kulki do obciążenia ciasta, użyjcie ich, jeżeli nie -  przed pieczeniem nakłujcie ciasto widelcem. 
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

W trakcie pieczenia ciasta- spodu, przygotowujemy kruszonkę na górę tarty. 
Składniki na ciasto-góra (kruszonka) łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy. Ponownie do otrzymania konsystencji mokrego piasku. 

Po upieczeniu ciasto - spód, na wierzch wykładamy nasze nadzienie i posypujemy przygotowanym ciastem na kruszonkę.

Następnie, pieczemy tartę (180 stopni) przez kolejne 20 minut.



Smacznego ❤





Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera