Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli.
NieSól💚 Lody orzechowe |
składniki
puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.
3 kopiaste łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu
2 szczypty soli
Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.
: do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do momentu bulgotania. Przelej masę do naczynia w którym będziesz lody zamrażać. Włóż do zamrażalnika na 1h. Po tym czasie wyjmij lody i dokładnie zamieszaj. Zrób tak, co najmniej 3-4 razy. Jeżeli zostawiasz lody w zamrażalce do następnego dnia, przed podaniem wyjmij je z zamrażalnika ok. 10 minut wcześniej. Lody będą wtedy kremowe i łatwo dadzą się nałożyć.
Smacznego ❤
Mmm, musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, pyszne :)
Usuń