Mam dla Was nowy przepis na domowe lody, tym razem borówkowe. Oczywiście możecie użyć innych sezonowych lub ulubionych owoców, wyjdą równie smaczne i kremowe. Lody są na bazie kaszy jaglanej i z mlekiem kokosowym. To co do dzieła!?
NieSól💚 Lody borówkowe |
składniki
1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka kokosowego
3 łyżeczki miodu (jeżeli wolisz bardzo słodkie, spróbuj po zmiksowaniu i ew. dodaj więcej słodzidła)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
borówki (u mnie nieco ponad 100g)
: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie 1:2, do wchłonięcia wody. Następnie studzimy. Po wystygnięciu kaszy, wszystko (kaszę, mleko kokosowe, miód, owoce) dokładnie miksujemy. Jak już mamy gładką konsystencję przekładamy do naczynia i wkładamy do zamrażalnika. W trakcie zamrażania, lody mieszamy przynajmniej 3 razy. Będą wtedy fajne kremowe. Wyjmujemy na 5-10 minut przed podaniem.
Smacznego ❤
Ależ mają kolor! Coś pięknego :)
OdpowiedzUsuń