Kotleciki z kaszy jaglanej i buraczków są bardzo fajną alternatywą dla wykorzystania buraków. Takie małe urozmaicenie na talerzu 😋
NieSól💚 Kotlety jaglane z burakami |
składniki
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
3 małe buraki
1/4 szklanki mąki orkiszowej
1/4 szklanki mąki sojowej (możecie dać 2/4 szklanki dowolnej mąki)
1/4 szklanki oliwy
1 mały ząbek czosnku
przyprawy: papryka ostra, sól, pieprz
: Buraki pieczemy zawinięte w folię aluminiową - 200 stopni przez 60 minut (jeżeli chcecie, skrócić czas, możecie buraczki ugotować w wodzie - do miękkości).
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1:2), do wchłonięcia płynu. Ugotowaną przekładamy do miski (dużej, aby potem swobodnie w niej wymieszać wszystkie składniki).
Upieczone buraki obieramy ze skórki i blendujemy z oliwą, czosnkiem i przyprawami. Zblendowane buraki przekładamy do miski z kaszą, dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Kotlety lepimy rękoma. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego ❤
Buraczki dają fajny kolor tym kotletom! :)
OdpowiedzUsuń