Przejdź do głównej zawartości

Brownie z buraka

Nowe smaki w mojej kuchni 💚💚💚
Brownie z buraka 😎 
bez jajek 👍 
mocno czekoladowe 💚  

oo takieee 😋

NieSól💚 Brownie z buraka

składniki:

ok 320g buraków ugotowanych / upieczonych
90 -100g mąki (u mnie orkiszowa)
3 łyżki oleju kokosowego (płaskie łyżki, olej stały)
4-5 łyżek kakao 
3 łyżki miodu
50g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 garści orzechów włoskich

: Buraki ugotować / upiec do miękkości (lekko rozgotowane są idealne). Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut, lub gotujemy w wodzie do miękkości. Czas pieczenia i gotowania będzie podobny. Studzimy. Obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na małych oczkach. Mokre składniki (olej koko, miód, olejek) dodajemy do startych buraków i dokładnie mieszamy. Suche składniki (mąka, kakao, pdp) łączymy w osobnej misce. Czekoladę i orzechy siekamy. Do mokrych składników dodajemy suche i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy następnie posiekaną czekoladę i orzechy i ponownie dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie foremka ok 20 cm). Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. 


Smacznego ❤










Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Mini muffinki orzechowe

Bo na orzechowe muffinki z owocami zawsze jest pora 💚  Sezon na owoce w pełni. Na pewno znajdziecie jakieś u siebie w domu, można więc działać muffinkowo😋 J a wykorzystałam morele. Bardzo fajnie komponują się z sezamem i słonecznikiem. Babeczki są dość słodkie. Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałego banana będzie dodatkowo dosładzał babeczki. Gdybyście woleli "bardzo słodkie", a nie "dość słodkie" - użyjcie więcej słodzidła. Nie musi  być  to miód, każdy zamiennik, który lubicie się sprawdzi. To co do dzieła?! NieSól💚Babeczki orzechowe składniki 1 banan 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki orzechowej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki kefiru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu owoce: u mnie morele sezam i pestki słonecznika: do posypania : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (u mnie wersja mniejszych muffinek, forma 12 sztuk). Pamiętajcie, że masę nalewamy do wysokości 3/4 foremki...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...