Przejdź do głównej zawartości

Kotleciki z indyka z ryżem i pieczarkami

Kotleciki mielone. Moja trauma z dzieciństwa 😅 Mając w pamięci kotlety mielone z jajkiem ze szkolnej stołówki (nie do opisania i nie do zjedzenia). Postanowiłam, że spróbuje przełamać niefortunne doświadczenia i spróbowałam zrobić mielone po swojemu. Powstało kilka smacznych wariantów 😋 Niech mi tylko ktoś powie dlaczego tak długo zwlekałam 😕 Dzisiaj zapraszam Was na kotleciki z indyka z ryżem i pieczarkami. 


NieSól💚 Kotleciki mielone z indyka z ryżem i pieczarkami




składniki

mięso mielone z indyka
(w zależności od ilości mięsa, dobieramy ilość ryżu i pieczarek. Ja kieruję się zasadą, że w sumie powinny stanowić połowę ilości mięsa)
pieczarki
ryż
1/2 cebula
1 łyżka oliwy / oleju
1 jajko (jeżeli dużo mięsa dajcie dwa, żeby miało co skleić)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka słodka, ostra

: Mięso mielimy i przekładamy do większej miski (aby móc swobodnie mieszać). Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i lekko podsmażamy. Do mięsa dodajemy pozostałe składniki i dorzucamy podsmażoną cebulkę i pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety (u mnie takie mieszczące się w dłoni). Układamy w żaroodpornym naczyniu (tak, żeby się nie stykały i nie leżały na sobie). Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy kotleciki przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Sprawdzamy na jednym ochotniku czy już gotowe 😆 Powinny być akurat. Kotleciki róbcie podobnej wielkości wtedy równo się upieką.  

Smacznego ❤




Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe z rodzynkową nutą. Odpowiedź na słodką zachciewajkę. Wyszły zdrowo i pysznie 💕  NieSól💚 składniki 6 łyżek płatków owsianych 3 łyżki otrębów orkiszowych 2 banany 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu łyżka nasion słonecznika garść rodzynek : Rodzynki namocz. Banana rozgnieć. Banany, płatki, masło, miód, słonecznik, odsączone rodzynki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasteczka będą wtedy bardziej wilgotne. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem, formułując ciasteczka (u mnie jedna łyżka - jedno ciastko). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Do lekkiego zarumienienia się. Smacznego❤