Przejdź do głównej zawartości

Kotleciki z indyka z ryżem i pieczarkami

Kotleciki mielone. Moja trauma z dzieciństwa 😅 Mając w pamięci kotlety mielone z jajkiem ze szkolnej stołówki (nie do opisania i nie do zjedzenia). Postanowiłam, że spróbuje przełamać niefortunne doświadczenia i spróbowałam zrobić mielone po swojemu. Powstało kilka smacznych wariantów 😋 Niech mi tylko ktoś powie dlaczego tak długo zwlekałam 😕 Dzisiaj zapraszam Was na kotleciki z indyka z ryżem i pieczarkami. 


NieSól💚 Kotleciki mielone z indyka z ryżem i pieczarkami




składniki

mięso mielone z indyka
(w zależności od ilości mięsa, dobieramy ilość ryżu i pieczarek. Ja kieruję się zasadą, że w sumie powinny stanowić połowę ilości mięsa)
pieczarki
ryż
1/2 cebula
1 łyżka oliwy / oleju
1 jajko (jeżeli dużo mięsa dajcie dwa, żeby miało co skleić)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka słodka, ostra

: Mięso mielimy i przekładamy do większej miski (aby móc swobodnie mieszać). Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i lekko podsmażamy. Do mięsa dodajemy pozostałe składniki i dorzucamy podsmażoną cebulkę i pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety (u mnie takie mieszczące się w dłoni). Układamy w żaroodpornym naczyniu (tak, żeby się nie stykały i nie leżały na sobie). Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy kotleciki przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Sprawdzamy na jednym ochotniku czy już gotowe 😆 Powinny być akurat. Kotleciki róbcie podobnej wielkości wtedy równo się upieką.  

Smacznego ❤




Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera