Przejdź do głównej zawartości

Chleb gryczany

Trochę szukałam przepisu na chleb, który będzie w pełni wytrawny, a ja będę mogła go jeść bez strachu, że mi jakkolwiek zaszkodzi. W końcu znalazłam i oczywiście śpieszę Wam to wszystko napisać. Chleb jest z kaszy gryczanej białej (niepalonej), przygotowanie jest proste i nie wymaga użycia drożdży. Przepis znalazłam na blogu Kingi Paruzel. 

NieSól💚 Chleb gryczany

składniki

1 i 3/4 szklanki kaszy gryczanej białej (niepalonej) surowej
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sody
sól morska ok 1 łyżeczki
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 szklanki wody do namoczenia siemienia lnianego
1/2 szklanki wody - do dodania do malaksera, aby połączyć składniki


: Kaszę gryczaną wsypujemy do miski i zalewamy dużą ilością wody, namaczamy przez 2 godziny. Siemienie lniane zalane 1/2 szklanki wody (ilość ze składu), namaczamy przez 2 godziny. 
Po tym czasie kaszę dokładnie odcedzamy na gęstym sicie. Trzeba odcisnąć lepką ciecz, tyle ile zdołacie. 
Kaszę wkładamy do malaksera, dodajemy siemnienie lniane, 1/2 szklanki wody (ilość ze składu), olej, sodę, sok z cytryny, przyprawy. Całość malaksujemy do uzyskania konsystencji ciasta. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie silikonowa foremka ok 25 cm). Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy chleb przez 1h 15 min (max 1,5h). U mnie po 1h 15 minutach był już gotowy. 
Kiedy chleb jest upieczony? Możemy to sprawdzić patyczkiem (do suchego patyczka) lub kiedy po naciśnięciu góry chlebka palcem, skórka lekko odbija się - kto odważny może sprawdzić, uprzedzam będzie trochę gorąco 🙈
Chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy przez ok. 30 minut. Potem zostaje nam próbowanie 💚 Będzie pysznie.



Smacznego ❤ 

Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe z rodzynkową nutą. Odpowiedź na słodką zachciewajkę. Wyszły zdrowo i pysznie 💕  NieSól💚 składniki 6 łyżek płatków owsianych 3 łyżki otrębów orkiszowych 2 banany 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu łyżka nasion słonecznika garść rodzynek : Rodzynki namocz. Banana rozgnieć. Banany, płatki, masło, miód, słonecznik, odsączone rodzynki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasteczka będą wtedy bardziej wilgotne. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem, formułując ciasteczka (u mnie jedna łyżka - jedno ciastko). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Do lekkiego zarumienienia się. Smacznego❤