Przejdź do głównej zawartości

Chleb gryczany

Trochę szukałam przepisu na chleb, który będzie w pełni wytrawny, a ja będę mogła go jeść bez strachu, że mi jakkolwiek zaszkodzi. W końcu znalazłam i oczywiście śpieszę Wam to wszystko napisać. Chleb jest z kaszy gryczanej białej (niepalonej), przygotowanie jest proste i nie wymaga użycia drożdży. Przepis znalazłam na blogu Kingi Paruzel. 

NieSól💚 Chleb gryczany

składniki

1 i 3/4 szklanki kaszy gryczanej białej (niepalonej) surowej
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sody
sól morska ok 1 łyżeczki
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 szklanki wody do namoczenia siemienia lnianego
1/2 szklanki wody - do dodania do malaksera, aby połączyć składniki


: Kaszę gryczaną wsypujemy do miski i zalewamy dużą ilością wody, namaczamy przez 2 godziny. Siemienie lniane zalane 1/2 szklanki wody (ilość ze składu), namaczamy przez 2 godziny. 
Po tym czasie kaszę dokładnie odcedzamy na gęstym sicie. Trzeba odcisnąć lepką ciecz, tyle ile zdołacie. 
Kaszę wkładamy do malaksera, dodajemy siemnienie lniane, 1/2 szklanki wody (ilość ze składu), olej, sodę, sok z cytryny, przyprawy. Całość malaksujemy do uzyskania konsystencji ciasta. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie silikonowa foremka ok 25 cm). Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy chleb przez 1h 15 min (max 1,5h). U mnie po 1h 15 minutach był już gotowy. 
Kiedy chleb jest upieczony? Możemy to sprawdzić patyczkiem (do suchego patyczka) lub kiedy po naciśnięciu góry chlebka palcem, skórka lekko odbija się - kto odważny może sprawdzić, uprzedzam będzie trochę gorąco 🙈
Chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy przez ok. 30 minut. Potem zostaje nam próbowanie 💚 Będzie pysznie.



Smacznego ❤ 

Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Mini muffinki orzechowe

Bo na orzechowe muffinki z owocami zawsze jest pora 💚  Sezon na owoce w pełni. Na pewno znajdziecie jakieś u siebie w domu, można więc działać muffinkowo😋 J a wykorzystałam morele. Bardzo fajnie komponują się z sezamem i słonecznikiem. Babeczki są dość słodkie. Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałego banana będzie dodatkowo dosładzał babeczki. Gdybyście woleli "bardzo słodkie", a nie "dość słodkie" - użyjcie więcej słodzidła. Nie musi  być  to miód, każdy zamiennik, który lubicie się sprawdzi. To co do dzieła?! NieSól💚Babeczki orzechowe składniki 1 banan 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki orzechowej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki kefiru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu owoce: u mnie morele sezam i pestki słonecznika: do posypania : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (u mnie wersja mniejszych muffinek, forma 12 sztuk). Pamiętajcie, że masę nalewamy do wysokości 3/4 foremki...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...