Uwielbiam buraczki. Jeden niewielki wylądował w babeczkach. Do tego boczek i wytrawna babeczka poleca się np. na kolację 😋
U mnie na ostro, ale oczywiście nie musi być pikantnie. Trzeba tylko pamiętać, żeby soczyście przyprawić pieprzem i solą, aby babeczki nie wyszły mdłe.
NieSól💚 Babeczki buraczane z boczkiem |
składniki
1 szklanka mąki orkiszowej
pół pokrojonego średniego buraka (u mnie wyszła połowa szklanki)
1/2 szklanki mleka (dowolnego)
1/3 szklanki oleju (dowolny)
1 łyżka octu (dowolny)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
papryczka chilli, sól, pieprz
2-3 plastry boczku
: Składniki, oprócz boczku, blendujemy na gładką masę. Boczek kroimy na drobniejsze kawałki. Masę przekładamy do formy na babeczki (u mnie wyszło 6 sztuk). Możecie uzupełnić foremkę prawie do końca, zostawiając zapas na boczek. Dokładamy na wierzch kawałki boczku i lekko dociskamy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Czekamy do dokładnego wystygnięcia i wyjmujemy babeczki z formy. Są pulchne i delikatne, ciepłe mogą się delikatnie rozwarstwić dlatego warto poczekać.
Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz