Przejdź do głównej zawartości

Ciacha fasolowe wersja DeLuxe

Wersji ciasteczek fasolowych zrobiłam niezliczoną ilość. Należą do moich ulubionych ale żeby nie było monotonnie przy każdej okazji zmieniam, urozmaicam i testuje. Pierwsze które pojawiły się na blogu należą do wersji "bardziej kruche". Dzisiaj z okazji Dnia Dziecka chciałabym podzielić się z Wami przepisem w wersji "puszyste". 
Poniższa wersja jednogłośnie okrzyknięta została w moim domu najbardziej puszystą opcją ciasteczek z wykorzystaniem fasoli. Tym razem nie pożałowałam czekolady, bo Dzień Dziecka jest dobrą okazją, aby sobie troszkę dogodzić 💚😋



NieSól💚Fasolowe DeLuxe


składniki

1 puszka czerwonej fasoli
1 duży dojrzały banan
4 łyżeczki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka cukru kokosowego
2 łyżki miodu (jeżeli wolicie bardziej słodkie - więcej)
max 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa: kakao, olej kokosowy, miód

: Fasolę dokładnie płuczemy. Do momentu, aż przestanie się pienić. Ciasteczka nie będą miały wtedy fasolowego posmaku. Olej kokosowy i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy wypłukaną fasolę, banan, dodajemy płynne olej koko i miód, dodajemy kakao, cukier kokosowy, proszek do pieczenia. Składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
(u mnie jedna łyżka masy to jedno ciasteczko). Formujemy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 20 minut. 

Ciasteczka po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. My w tym czasie bierzemy się za polewę czekoladową. 

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy, miód i dodajemy kakao. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Warto próbować, aby dopasować czekoladę do własnych preferencji, dodać więcej miodu lub więcej kakao.

Po przestygnięciu ciasteczka wyjmujemy i polewamy przygotowaną czekoladą. Ja to zrobiłam z rozmachem ;)






NieSól💚Fasolowe DeLuxe



Smacznego 💚❤







Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Mini muffinki orzechowe

Bo na orzechowe muffinki z owocami zawsze jest pora 💚  Sezon na owoce w pełni. Na pewno znajdziecie jakieś u siebie w domu, można więc działać muffinkowo😋 J a wykorzystałam morele. Bardzo fajnie komponują się z sezamem i słonecznikiem. Babeczki są dość słodkie. Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałego banana będzie dodatkowo dosładzał babeczki. Gdybyście woleli "bardzo słodkie", a nie "dość słodkie" - użyjcie więcej słodzidła. Nie musi  być  to miód, każdy zamiennik, który lubicie się sprawdzi. To co do dzieła?! NieSól💚Babeczki orzechowe składniki 1 banan 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki orzechowej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki kefiru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu owoce: u mnie morele sezam i pestki słonecznika: do posypania : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (u mnie wersja mniejszych muffinek, forma 12 sztuk). Pamiętajcie, że masę nalewamy do wysokości 3/4 foremki...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...