Wersji ciasteczek fasolowych zrobiłam niezliczoną ilość. Należą do moich ulubionych ale żeby nie było monotonnie przy każdej okazji zmieniam, urozmaicam i testuje. Pierwsze które pojawiły się na blogu należą do wersji "bardziej kruche". Dzisiaj z okazji Dnia Dziecka chciałabym podzielić się z Wami przepisem w wersji "puszyste".
Poniższa wersja jednogłośnie okrzyknięta została w moim domu najbardziej puszystą opcją ciasteczek z wykorzystaniem fasoli. Tym razem nie pożałowałam czekolady, bo Dzień Dziecka jest dobrą okazją, aby sobie troszkę dogodzić 💚😋
składniki
1 puszka czerwonej fasoli
1 duży dojrzały banan
4 łyżeczki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka cukru kokosowego
2 łyżki miodu (jeżeli wolicie bardziej słodkie - więcej)
max 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa: kakao, olej kokosowy, miód
: Fasolę dokładnie płuczemy. Do momentu, aż przestanie się pienić. Ciasteczka nie będą miały wtedy fasolowego posmaku. Olej kokosowy i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy wypłukaną fasolę, banan, dodajemy płynne olej koko i miód, dodajemy kakao, cukier kokosowy, proszek do pieczenia. Składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
(u mnie jedna łyżka masy to jedno ciasteczko). Formujemy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 20 minut.
Ciasteczka po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. My w tym czasie bierzemy się za polewę czekoladową.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy, miód i dodajemy kakao. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Warto próbować, aby dopasować czekoladę do własnych preferencji, dodać więcej miodu lub więcej kakao.
Po przestygnięciu ciasteczka wyjmujemy i polewamy przygotowaną czekoladą. Ja to zrobiłam z rozmachem ;)
Smacznego 💚❤
Poniższa wersja jednogłośnie okrzyknięta została w moim domu najbardziej puszystą opcją ciasteczek z wykorzystaniem fasoli. Tym razem nie pożałowałam czekolady, bo Dzień Dziecka jest dobrą okazją, aby sobie troszkę dogodzić 💚😋
NieSól💚Fasolowe DeLuxe |
składniki
1 puszka czerwonej fasoli
1 duży dojrzały banan
4 łyżeczki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka cukru kokosowego
2 łyżki miodu (jeżeli wolicie bardziej słodkie - więcej)
max 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa: kakao, olej kokosowy, miód
: Fasolę dokładnie płuczemy. Do momentu, aż przestanie się pienić. Ciasteczka nie będą miały wtedy fasolowego posmaku. Olej kokosowy i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy wypłukaną fasolę, banan, dodajemy płynne olej koko i miód, dodajemy kakao, cukier kokosowy, proszek do pieczenia. Składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
(u mnie jedna łyżka masy to jedno ciasteczko). Formujemy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 20 minut.
Ciasteczka po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. My w tym czasie bierzemy się za polewę czekoladową.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy, miód i dodajemy kakao. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Warto próbować, aby dopasować czekoladę do własnych preferencji, dodać więcej miodu lub więcej kakao.
Po przestygnięciu ciasteczka wyjmujemy i polewamy przygotowaną czekoladą. Ja to zrobiłam z rozmachem ;)
NieSól💚Fasolowe DeLuxe |
Smacznego 💚❤
Komentarze
Prześlij komentarz