Przejdź do głównej zawartości

Budyń truskawkowy z kaszy jaglanej

A ja dalej swoje ... czas na budyń jaglany z truskawkami. Dopóki sezon na truskawki trwa, korzystam ile się da 😋 Rzecz jest prosta, trzeba jednak mieć dobry blender, inaczej konsystencja budyniu nie będzie zachwycająco gładka, a tym samym my nie będziemy zachwyceni jego konsystencją.


NieSól💚 Budyń truskawkowy z kaszy jaglanej


składniki

1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
1/4 szklanki wody
1 szklanka mleka kokosowego 
1,5 łyżki miodu
sok z cytryny (nie więcej niż jedna łyżka)
dwie garście truskawek

: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Opłukaną kaszę gotujemy w 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka kokosowego. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Pozostałą część mleczka kokosowego (1/2 szklanki), truskawki, sok z cytryny, miód dokładnie blendujemy. Dodajemy przestudzoną kaszę jaglaną i bardzo dokładnie miksujemy. Ja do blendowania tego deseru używam blendera kubkowego. Chwilę to trwa, aż konsystencja będzie gładka, ale naprawę warto.


NieSól💚 Budyń truskawkowy z kaszy jaglanej

Budyń możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami. Polecam jednak te które maja więcej wody i nie zagęszczają dodatkowo budyniu. Trudniej go wówczas zblendować na gładko.


Smacznego ❤










Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe z rodzynkową nutą. Odpowiedź na słodką zachciewajkę. Wyszły zdrowo i pysznie 💕  NieSól💚 składniki 6 łyżek płatków owsianych 3 łyżki otrębów orkiszowych 2 banany 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu łyżka nasion słonecznika garść rodzynek : Rodzynki namocz. Banana rozgnieć. Banany, płatki, masło, miód, słonecznik, odsączone rodzynki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasteczka będą wtedy bardziej wilgotne. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem, formułując ciasteczka (u mnie jedna łyżka - jedno ciastko). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Do lekkiego zarumienienia się. Smacznego❤