Dla mnie budyń to smak dzieciństwa. W moim rodzinnym domu bardzo często pojawiał się jako deser. Najczęściej zjadałam go zaraz po przygotowaniu, nie mogąc wytrwać, aż do ostygnięcia. Do dziś jest to jedna z moich ulubionych słodkości. A jak go zrobić samemu? Dzisiaj zapraszam do wypróbowania wersji czekoladowej.
NieSól💚 Budyń czekoladowy |
składniki
400 ml mleka (u mnie roślinne, ale możecie użyć dowolnego)
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej (im więcej mąki, tym bardziej gęsty budyń)
2 łyżki kakao lub karobu
dowolne słodzidło, u mnie 3 łyżeczki miodu (ja wolę mniej słodki, dlatego spokojnie możecie dodać więcej)
1 łyżeczka cynamonu (do posypania)
1 łyżeczka cukru kokosowego (do posypania)
2 kostki czekolady gorzkiej 80% (opcja)
: Odlej 3/4 szklanki mleka z powyższej ilości. Wsyp do szklanki z mlekiem mąkę ziemniaczaną, kakao i dokładnie wymieszaj (do uzyskania jednolitej struktury). Pozostałe mleko zagotuj, dodając słodzidło i czekoladę. Możesz zrezygnować z czekolady ale dodając ją uzyskujesz mocniejszy aromat czekolady.
Zagotowane mleko zdejmij z ognia i wlej rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną, następnie wymieszaj energicznym ruchem, najlepiej trzepaczką (najmniejsze prawdopodobieństwo zrobienia się grudek). Wróć z garnuszkiem na palnik, cały czas mieszając i poczekaj, aż budyń zacznie bulgotać. Chwilę pogotuj.
Jeżeli budyń jest dla Ciebie zbyt rzadki, wymieszaj troszkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością mleka i wlej do budyniu. Cały czas energicznie mieszaj. Przez chwilę pogotuj.
Gotowy budyń przelej do miseczek. Posyp cynamonem i cukrem kokosowym. Możesz też dodać ulubionych owoców. Tak samo pyszny na ciepło i na zimno 😋
Smacznego❤
Komentarze
Prześlij komentarz