Przejdź do głównej zawartości

Budyń czekoladowy

Dla mnie budyń to smak dzieciństwa. W moim rodzinnym domu bardzo często pojawiał się jako deser. Najczęściej zjadałam go zaraz po przygotowaniu, nie mogąc wytrwać, aż do ostygnięcia. Do dziś jest to jedna z moich ulubionych słodkości. A jak go zrobić samemu? Dzisiaj zapraszam do wypróbowania wersji czekoladowej.

NieSól💚 Budyń czekoladowy

składniki
400 ml mleka (u mnie roślinne, ale możecie użyć dowolnego)
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej (im więcej mąki, tym bardziej gęsty budyń)
2 łyżki kakao lub karobu
dowolne słodzidło, u mnie 3 łyżeczki miodu (ja wolę mniej słodki, dlatego spokojnie możecie dodać więcej)
1 łyżeczka cynamonu (do posypania)
1 łyżeczka cukru kokosowego (do posypania)
2 kostki czekolady gorzkiej 80% (opcja)

: Odlej 3/4 szklanki mleka z powyższej ilości. Wsyp do szklanki z mlekiem mąkę ziemniaczaną, kakao i dokładnie wymieszaj (do uzyskania jednolitej struktury). Pozostałe mleko zagotuj, dodając słodzidło i czekoladę. Możesz zrezygnować z czekolady ale dodając ją uzyskujesz mocniejszy aromat czekolady. 
Zagotowane mleko zdejmij z ognia i wlej rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną, następnie wymieszaj energicznym ruchem, najlepiej trzepaczką (najmniejsze prawdopodobieństwo zrobienia się grudek). Wróć z garnuszkiem na palnik, cały czas mieszając i poczekaj, aż budyń zacznie bulgotać. Chwilę pogotuj. 

Jeżeli budyń jest dla Ciebie zbyt rzadki, wymieszaj troszkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością mleka i wlej do budyniu. Cały czas energicznie mieszaj. Przez chwilę pogotuj.

Gotowy budyń przelej do miseczek. Posyp cynamonem i cukrem kokosowym. Możesz też dodać ulubionych owoców. Tak samo pyszny na ciepło i na zimno 😋



NieSól💚 Budyń czekoladowy


Smacznego❤











Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera