Przejdź do głównej zawartości

Budyń czekoladowy

Dla mnie budyń to smak dzieciństwa. W moim rodzinnym domu bardzo często pojawiał się jako deser. Najczęściej zjadałam go zaraz po przygotowaniu, nie mogąc wytrwać, aż do ostygnięcia. Do dziś jest to jedna z moich ulubionych słodkości. A jak go zrobić samemu? Dzisiaj zapraszam do wypróbowania wersji czekoladowej.

NieSól💚 Budyń czekoladowy

składniki
400 ml mleka (u mnie roślinne, ale możecie użyć dowolnego)
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej (im więcej mąki, tym bardziej gęsty budyń)
2 łyżki kakao lub karobu
dowolne słodzidło, u mnie 3 łyżeczki miodu (ja wolę mniej słodki, dlatego spokojnie możecie dodać więcej)
1 łyżeczka cynamonu (do posypania)
1 łyżeczka cukru kokosowego (do posypania)
2 kostki czekolady gorzkiej 80% (opcja)

: Odlej 3/4 szklanki mleka z powyższej ilości. Wsyp do szklanki z mlekiem mąkę ziemniaczaną, kakao i dokładnie wymieszaj (do uzyskania jednolitej struktury). Pozostałe mleko zagotuj, dodając słodzidło i czekoladę. Możesz zrezygnować z czekolady ale dodając ją uzyskujesz mocniejszy aromat czekolady. 
Zagotowane mleko zdejmij z ognia i wlej rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną, następnie wymieszaj energicznym ruchem, najlepiej trzepaczką (najmniejsze prawdopodobieństwo zrobienia się grudek). Wróć z garnuszkiem na palnik, cały czas mieszając i poczekaj, aż budyń zacznie bulgotać. Chwilę pogotuj. 

Jeżeli budyń jest dla Ciebie zbyt rzadki, wymieszaj troszkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością mleka i wlej do budyniu. Cały czas energicznie mieszaj. Przez chwilę pogotuj.

Gotowy budyń przelej do miseczek. Posyp cynamonem i cukrem kokosowym. Możesz też dodać ulubionych owoców. Tak samo pyszny na ciepło i na zimno 😋



NieSól💚 Budyń czekoladowy


Smacznego❤











Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Mini muffinki orzechowe

Bo na orzechowe muffinki z owocami zawsze jest pora 💚  Sezon na owoce w pełni. Na pewno znajdziecie jakieś u siebie w domu, można więc działać muffinkowo😋 J a wykorzystałam morele. Bardzo fajnie komponują się z sezamem i słonecznikiem. Babeczki są dość słodkie. Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałego banana będzie dodatkowo dosładzał babeczki. Gdybyście woleli "bardzo słodkie", a nie "dość słodkie" - użyjcie więcej słodzidła. Nie musi  być  to miód, każdy zamiennik, który lubicie się sprawdzi. To co do dzieła?! NieSól💚Babeczki orzechowe składniki 1 banan 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki orzechowej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki kefiru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu owoce: u mnie morele sezam i pestki słonecznika: do posypania : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (u mnie wersja mniejszych muffinek, forma 12 sztuk). Pamiętajcie, że masę nalewamy do wysokości 3/4 foremki...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...