Przejdź do głównej zawartości

Baton owsiany

Baton owsiany, ciasto owsiane, jak zwał tak zwał 😍 
Wyszło oszałamiająco pysznie 💚 i nie wybuchło 💣 
Zatem dzielę się z Wami i zachęcam do wypróbowania 😋


NieSól💚



składniki

3/4 szklanki płatków owsianych
2 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki nasion komosy ryżowej
2 łyżki otrębów orkiszowych
1,5 łyżki płatków gryczanych (u mnie prażone)
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
2 garście rodzynek
1 garść jagód goji
6 śliwek suszonych
1 banan
1 jabłko (większe)
3 łyżeczki oleju kokosowego
2,5-3 kopiaste łyżki masła orzechowego 


: Banana rozgnieć dokładnie widelcem. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Śliwki posiekaj. Dorzuć pozostałe składniki do miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę aby płatki zmiękły. 
Jeżeli masz foremkę ok 20 cm to masę podziel na pół. Oczywiście możesz wykorzystać większą foremkę :)
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę - wysokość max 1,5 -2 cm. Piecz w 180 stopniach przez ok 40 minut (aż ciasto będzie zwarte, boki zarumienione, a patyczek suchy).
Pozostaw do ostygnięcia i można zajadać :) 

Smacznego❤ 







Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki kokosowe z malinami

Na blogu są już orzechowe z wiśniami  🍒 to  teraz czas na kokosowe z malinami 🍓 Zamieniamy tylko mąki - orzechową na kokosową. Konsystencja muffina będzie bardziej zwarta, a przez maliny w smaku będzie wyczuwalna lekka kwaskowatość 😋 NieSól💚 Babeczki kokosowe z malinami składniki 50 g mąki kokosowej 20 g mąki ryżowej 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki mleka (dowolne) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka maliny (nie więcej niż 100g) : Maliny myjemy.  Białka ubijamy na sztywno.  Pozostałe składniki (mąki, olej, mleko, miód, proszek do pieczenia, żółtka) dokładnie ze sobą mieszamy. Do połączonych składników dodajemy ubite białka. Mieszamy wszystko delikatnie. Następnie dodajemy maliny i jeszcze raz dokładnie i delikatnie mieszamy.  Masę nakładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Sprawdzamy - do suchego patyczka. Smacznego ❤

Ciacha fasolowe wersja DeLuxe

Wersji ciasteczek fasolowych zrobiłam niezliczoną ilość. Należą do moich ulubionych ale żeby nie było monotonnie przy każdej okazji zmieniam, urozmaicam i testuje. Pierwsze które pojawiły się na blogu należą do wersji "bardziej kruche". Dzi siaj z okazji Dnia Dziecka chciałabym podzielić się z Wami przepisem w wersji "puszyste".  Poniższa wersja jednogłośnie okrzyknięta została w moim domu najbardziej puszystą opcją ciasteczek z wykorzystaniem fasoli. Tym razem nie pożałowałam czekolady, bo Dzień Dziecka jest dobrą okazją, aby sobie troszkę dogodzić 💚😋 NieSól💚Fasolowe DeLuxe składniki 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży dojrzały banan 4 łyżeczki kakao 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 2 łyżki miodu (jeżeli wolicie bardziej słodkie - więcej) max 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: kakao, olej kokosowy, miód : Fasolę dokładnie płuczemy. Do momentu, aż przestanie się pienić. Ciasteczka nie będą miały wtedy  fasolowego  posma...