Przejdź do głównej zawartości

Baton owsiany

Baton owsiany, ciasto owsiane, jak zwał tak zwał 😍 
Wyszło oszałamiająco pysznie 💚 i nie wybuchło 💣 
Zatem dzielę się z Wami i zachęcam do wypróbowania 😋


NieSól💚



składniki

3/4 szklanki płatków owsianych
2 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki nasion komosy ryżowej
2 łyżki otrębów orkiszowych
1,5 łyżki płatków gryczanych (u mnie prażone)
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
2 garście rodzynek
1 garść jagód goji
6 śliwek suszonych
1 banan
1 jabłko (większe)
3 łyżeczki oleju kokosowego
2,5-3 kopiaste łyżki masła orzechowego 


: Banana rozgnieć dokładnie widelcem. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Śliwki posiekaj. Dorzuć pozostałe składniki do miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę aby płatki zmiękły. 
Jeżeli masz foremkę ok 20 cm to masę podziel na pół. Oczywiście możesz wykorzystać większą foremkę :)
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę - wysokość max 1,5 -2 cm. Piecz w 180 stopniach przez ok 40 minut (aż ciasto będzie zwarte, boki zarumienione, a patyczek suchy).
Pozostaw do ostygnięcia i można zajadać :) 

Smacznego❤ 







Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe z rodzynkową nutą. Odpowiedź na słodką zachciewajkę. Wyszły zdrowo i pysznie 💕  NieSól💚 składniki 6 łyżek płatków owsianych 3 łyżki otrębów orkiszowych 2 banany 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu łyżka nasion słonecznika garść rodzynek : Rodzynki namocz. Banana rozgnieć. Banany, płatki, masło, miód, słonecznik, odsączone rodzynki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasteczka będą wtedy bardziej wilgotne. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem, formułując ciasteczka (u mnie jedna łyżka - jedno ciastko). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Do lekkiego zarumienienia się. Smacznego❤