Przejdź do głównej zawartości

Baton owsiany

Baton owsiany, ciasto owsiane, jak zwał tak zwał 😍 
Wyszło oszałamiająco pysznie 💚 i nie wybuchło 💣 
Zatem dzielę się z Wami i zachęcam do wypróbowania 😋


NieSól💚



składniki

3/4 szklanki płatków owsianych
2 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki nasion komosy ryżowej
2 łyżki otrębów orkiszowych
1,5 łyżki płatków gryczanych (u mnie prażone)
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
2 garście rodzynek
1 garść jagód goji
6 śliwek suszonych
1 banan
1 jabłko (większe)
3 łyżeczki oleju kokosowego
2,5-3 kopiaste łyżki masła orzechowego 


: Banana rozgnieć dokładnie widelcem. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Śliwki posiekaj. Dorzuć pozostałe składniki do miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę aby płatki zmiękły. 
Jeżeli masz foremkę ok 20 cm to masę podziel na pół. Oczywiście możesz wykorzystać większą foremkę :)
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę - wysokość max 1,5 -2 cm. Piecz w 180 stopniach przez ok 40 minut (aż ciasto będzie zwarte, boki zarumienione, a patyczek suchy).
Pozostaw do ostygnięcia i można zajadać :) 

Smacznego❤ 







Komentarze

Popularne

Owsianka pieczona

Owsiankowe Love 💚 Sposobów na przygotowanie owsianki pieczonej jest dokładnie tyle, ile różnych produktów znajdziecie u siebie w kuchennych szafkach.  Ja do mojej owsianki dodałam kaszę mannę i komosę ryżową 😋  Upiekłam ją w foremkach na muffinki. Taką wersję owsianki bardzo łatwo zapakować na wynos, jest to też pomysł na szybką przekąskę, której nie musicie poświęcać wiele uwagi podczas przygotowania. Składniki należy po prostu połączyć i odstawić do nasiąknięcia. Potem przełożyć do foremek i piec 25 minut. 


składniki

1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki komosy ryżowej
1/4 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 jajka
3 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki siemienia lnianego
łyżeczka olejku migdałowego






: Wszystkie składniki wrzuć do miski, dokładnie wymieszaj. Masę najlepiej zostaw do nasiąknięcia na ok. 30 minut. Następnie przełóż masę do foremek na muffinki, nakładaj do pełna i lekko ukl…

Pączki z serkiem mascarpone

Mini pączki ryżowe z mascarpone 😋 Podczas testów w poszukiwaniu nowych pączkowych smaków znalazły się na mojej top liście. Szybciutko wrzucam przepis, zdążycie zrobić na tłusty czwartek 💚





składniki

1 szklanka mąki ryżowej 2/4 szklanki mąki orkiszowej 100g sera mascarpone 1 jajko 2 łyżki miodu pół łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku waniliowego 1 łyżka rumu (aby podczas pieczenia pączki nie nasiąkły tłuszczem) olej do smażenia
: wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie ze sobą połącz, następnie zagnieć do ulepienia jednej kulki (ciasto będzie delikatnie lepiące). Po wyrobieniu ciasta, odrywaj małe kawałki i rób kuleczki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej lekko zwilżonymi rękoma).  Z przepisu wychodzi ok.20 sztuk.  Rozgrzej olej w garnku. Ustaw grzanie na średnią temperaturę i cierpliwie zaczekaj, aż się dobrze rozgrzeje. Pączki smaż na złoto. Możesz posypać pączki cukrem pudrem lub pudrem wymieszanym z cynamonem (2:1). Gotowe 💚
Smacznego!



Faworki z mąki orkiszowej

Macie może ochotę na małe co nieco z okazji zbliżającego się tłustego czwartku 😋, a może szukacie łatwego przepisu 😎 na smakołyki karnawałowe... Przygotowałam dla Was faworki bez mąki pszennej i bez drożdży💚 


składniki
1 szklanka mąki orkiszowej (plus do podsypywania) 3 żółtka 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka whisky
olej do smażenia cukier puder do posypania
: Mąkę przesiewamy. Robimy dołek na środku i dodajemy żółtka, jogurt i whisky. Zagniatamy, jeżeli ciasto zbytnio klei się do rąk, podsypujemy w między czasie odrobiną mąki. Ciasto wyrabiamy mocno, aż będzie elastyczne. Zajmie to ok.10 minut. Następnie formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.  Blat wysypujemy odrobiną mąki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3-4 równe części. Rozwałkowujemy cieniutko / u mnie ok.1-2 mm. Ciasto tniemy na równe, długie👆, o szerokości 1,5 cm paseczki. Po środku robimy nacięcie  wzdłuż i przeciągamy końce.  Smażymy👆👆 faworki na bardzo dobrze rozg…