Temat babeczek szpinakowych dreptał za mną w nieskończoność. Dlatego odpowiadam na dreptające w głowie niekończące się historie😃 Któregoś razu na blogu wszystkojestwglowie.pl zobaczyłam muffinki szpinakowe na słodko i same ochy i achy na ich temat. Przyszła myśl, że szpinak i babeczka to musi być dobry układ. I tak zainspirowana zrobiłam wersję słoną na ostro. No i teraz postanowiłam, że zainspiruję Was 💚
składniki
NieSól💚 Babeczki szpinakowe z chilli |
składniki
1 szklanka mąki orkiszowej (lub innej)
1 szklanka świeżego szpinaku
1/2 szklanki mleka roślinnego (lub innego)
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego dowolnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
papryczka chilli
sól, pieprz
: Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Mokre składniki blendujemy. Siekamy papryczkę. Zblendowane składniki wlewamy do suchych, dorzucamy papryczkę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Nakładamy do formy na muffiniki do 3/4 wysokości (z podanych składników wychodzi 6 sztuk). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczmy przez 20 minut, do suchego patyczka.
Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz