Przejdź do głównej zawartości

Babeczki szpinakowe z chilli

Temat babeczek szpinakowych dreptał za mną w nieskończoność. Dlatego odpowiadam na dreptające w głowie niekończące się historie😃 Któregoś razu na blogu wszystkojestwglowie.pl zobaczyłam muffinki szpinakowe na słodko i same ochy i achy na ich temat. Przyszła myśl, że szpinak i babeczka to musi być dobry układ. I tak zainspirowana zrobiłam wersję słoną na ostro. No i teraz postanowiłam, że zainspiruję Was 💚

NieSól💚 Babeczki szpinakowe z chilli




składniki

1 szklanka mąki orkiszowej (lub innej)
1 szklanka świeżego szpinaku
1/2 szklanki mleka roślinnego (lub innego)
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego dowolnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
papryczka chilli
sól, pieprz

: Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Mokre składniki blendujemy. Siekamy papryczkę. Zblendowane składniki wlewamy do suchych, dorzucamy papryczkę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Nakładamy do formy na muffiniki do 3/4 wysokości (z podanych składników wychodzi 6 sztuk). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczmy przez 20 minut, do suchego patyczka.
 
NieSól💚 Babeczki szpinakowe z chilli
Smacznego ❤


Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe z rodzynkową nutą. Odpowiedź na słodką zachciewajkę. Wyszły zdrowo i pysznie 💕  NieSól💚 składniki 6 łyżek płatków owsianych 3 łyżki otrębów orkiszowych 2 banany 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu łyżka nasion słonecznika garść rodzynek : Rodzynki namocz. Banana rozgnieć. Banany, płatki, masło, miód, słonecznik, odsączone rodzynki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasteczka będą wtedy bardziej wilgotne. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem, formułując ciasteczka (u mnie jedna łyżka - jedno ciastko). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Do lekkiego zarumienienia się. Smacznego❤