Przejdź do głównej zawartości

Placki szpinakowe

Śniadanie na zielono 💚 
U mnie śniadanie zazwyczaj jest białkowo-tłuszczowe. Jednak od czasu do czasu pozwalam sobie na odstępstwa ❤
Dzisiaj na stole gościły placuszki szpinakowe. Przygotowanie jak zwykle proste i szybkie, bo przecież poranki bywają różne. Placuszki nie tylko dobrze smakują ale również cieszą nasze rozespane oczy kolorem. Możecie je też przygotować dzień wcześniej, a dnia następnego będą idealnym drugim śniadaniem.


NieSól💚




składniki

1 jajko
1 szklanka mleka (jakiego używacie)
szklanka mąki gryczanej
pół szklanki mąki ryżowej
3-4 garście świeżego szpinaku
2 łyżki oleju rzepakowego (możecie zastąpić dowolnym)
przyprawy do smaku (w mnie pieprz i sól)

: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju - używamy patelni z powłoką nieprzywierająca) nakładamy masę łyżką. Smażymy z obu stron. Placuszki smażą się bardzo szybko więc uważamy żeby ich nie przypalić.
Polecam polane jogurtem naturalnym. 


Smacznego zielonego śniadania ❤










Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Mini muffinki orzechowe

Bo na orzechowe muffinki z owocami zawsze jest pora 💚  Sezon na owoce w pełni. Na pewno znajdziecie jakieś u siebie w domu, można więc działać muffinkowo😋 J a wykorzystałam morele. Bardzo fajnie komponują się z sezamem i słonecznikiem. Babeczki są dość słodkie. Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałego banana będzie dodatkowo dosładzał babeczki. Gdybyście woleli "bardzo słodkie", a nie "dość słodkie" - użyjcie więcej słodzidła. Nie musi  być  to miód, każdy zamiennik, który lubicie się sprawdzi. To co do dzieła?! NieSól💚Babeczki orzechowe składniki 1 banan 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki orzechowej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki kefiru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu owoce: u mnie morele sezam i pestki słonecznika: do posypania : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Masę przekładamy do foremek na muffinki (u mnie wersja mniejszych muffinek, forma 12 sztuk). Pamiętajcie, że masę nalewamy do wysokości 3/4 foremki...

Lody orzechowe

Lato! Lato w pełni! Cieszymy się słoneczkiem 🌞Na taki piękny czas proponuję lody orzechowe na mleku kokosowym. Jeżeli obawiacie się, że lody robione w domu nie będą kremowe, a przypominać będą zamrożoną bryłę - bez obaw. Aby, lody były kremowe wystarczy je odpowiednio potraktować. Dobrze jest je też mieszać, najlepiej co godzinę w trakcie zamrażania. Co potrzebujecie aby przygotować lody? Stałej części mleka kokosowego, masła orzechowego, miodu i soli. NieSól💚 Lody orzechowe składniki puszka mleka kokosowego (stała część, jeżeli chcecie, żeby lody szybciej stężały). Aby, mleko stężało należy je włożyć na noc do lodówki. Używamy mleka, które ma w składzie co najmniej 80% ekstraktu z kokosa.  3 kopiaste łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 szczypty soli Jeżeli chcecie przygotować większą porcję lodów, użyjcie składników proporcjonalnie więcej.  : do garnka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj masło orzechowe, miód i sól. Podgrzej do m...