Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 21, 2017

Ciasteczka sezamowe

Pasta tahini to zazwyczaj składnik, który wykorzystujemy do przygotowania hummusu. Nie wiem, czy wiecie ale składniki zawarte w paście tahini pomagają dbać o zdrowie układu krążenia, wpływają na zdrowie kości i obniżają poziom cholesterolu. Olej sezamowy zawiera tłuszcze omega-6 oraz błonnik pokarmowy. Pasta ma dużo wartości energetycznej, jest też źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu. U mnie wylądowała w ciasteczkach 😋 NieSól💚 Ciasteczka sezamowe składniki 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki orzechowej 4 łyżki pasty tahini 2-3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka słonecznika i/lub sezamu do posypania : Składniki suche mieszamy w misce. Dokładamy mokre i dokładnie ze sobą łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Rękoma formujemy z masy kulki i rozpłaszczamy je w dłoniach lub na blaszce. Posypujemy dowolnie ziarnami słonecznika lub sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minu