Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipca 27, 2017

Chleb gryczany

Trochę szukałam przepisu na chleb, który będzie w pełni wytrawny, a ja będę mogła go jeść bez strachu, że mi jakkolwiek zaszkodzi. W końcu znalazłam i oczywiście śpieszę Wam to wszystko napisać. Chleb jest z kaszy gryczanej białej (niepalonej), przygotowanie jest proste i nie wymaga użycia drożdży. Przepis znalazłam na blogu Kingi Paruzel.  NieSól💚 Chleb gryczany składniki 1 i 3/4 szklanki kaszy gryczanej białej (niepalonej) surowej 1/4 szklanki siemienia lnianego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki sody sól morska ok 1 łyżeczki sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/2 szklanki wody do namoczenia siemienia lnianego 1/2 szklanki wody - do dodania do malaksera, aby połączyć składniki : Kaszę gryczaną wsypujemy do miski i zalewamy dużą ilością wody, namaczamy przez 2 godziny. Siemienie lniane zalane 1/2 szklanki wody (ilość ze składu), namaczamy przez 2 godziny.  Po tym czasie kaszę dokładnie odcedzamy na gęstym