Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 16, 2017

Budyń czekoladowy

Dla mnie budyń to smak dzieciństwa. W moim rodzinnym domu bardzo często pojawiał się jako deser. Najczęściej zjadałam go zaraz po przygotowaniu, nie mogąc wytrwać, aż do ostygnięcia. Do dziś jest to jedna z moich ulubionych słodkości.  A jak go zrobić samemu? Dzisiaj zapraszam do wypróbowania wersji czekoladowej. NieSól💚 Budyń czekoladowy składniki 400 ml mleka (u mnie roślinne, ale możecie użyć dowolnego) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej (im więcej mąki, tym bardziej gęsty budyń) 2 łyżki kakao lub karobu dowolne słodzidło, u mnie 3 łyżeczki miodu (ja wolę mniej słodki, dlatego spokojnie możecie dodać więcej) 1 łyżeczka cynamonu (do posypania) 1 łyżeczka cukru kokosowego (do posypania) 2 kostki czekolady gorzkiej 80% (opcja) : Odlej 3/4 szklanki mleka z powyższej ilości. Wsyp do szklanki z mlekiem mąkę ziemniaczaną, kakao i dokładnie wymieszaj (do uzyskania jednolitej struktury). Pozostałe mleko zagotuj, dodając słodzidło i czekoladę. Możesz zrezygnować z czeko