Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maja 26, 2017

Placki szpinakowe

Śniadanie na zielono 💚  U mnie śniadanie zazwyczaj jest białkowo-tłuszczowe. Jednak od czasu do czasu pozwalam sobie na odstępstwa ❤ Dzisiaj na stole gościły placuszki szpinakowe. Przygotowanie jak zwykle proste i szybkie, bo przecież poranki bywają różne. Placuszki nie tylko dobrze smakują ale również cieszą nasze rozespane oczy kolorem. Możecie je też przygotować dzień wcześniej, a dnia następnego będą idealnym drugim śniadaniem . NieSól💚 składniki 1 jajko 1 szklanka mleka (jakiego używacie) szklanka mąki gryczanej pół szklanki mąki ryżowej 3-4 garście świeżego szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego (możecie zastąpić dowolnym) przyprawy do smaku (w mnie pieprz i sól) : Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju - używamy patelni z powłoką nieprzywierająca) nakładamy masę łyżką. Smażymy z obu stron. Placuszki smażą się bardzo szybko więc uważamy żeby ich nie przypalić. Polecam polane jogurtem naturalnym.