Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki

Szukałam idealnego przepisu na pierniczki. Wypróbowałam kilka wersji, różne rodzaje mąk, w różnych kombinacjach. Dzielę się z Wami przepisem, który jest dla mnie najbardziej wdzięczny. Ciasto łatwo się rozwałkowuje, nie kruszy się. Pierniczki w zależności od naszych upodobań możemy rozwałkować bardzo cienko lub nieco grubiej, w każdej wersji bardzo dobrze smakują 💚


NieSól💚Pierniczki



składniki

1,5 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
5 łyżek miodu
5 łyżek (stałego) oleju kokosowego (bardziej kopiaste niż płaskie)
2 jajka
1,5 opakowania cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika/ korzennej (można pominąć i dodać więcej cynamonu)
1 łyżka imbiru suszonego (można pominąć i dodać więcej cynamonu)
1/2 łyżeczki sody

: Olej rozpuść (kąpiel wodna). Jajka wymieszaj z miodem. Osobno wymieszaj składniki suche. Do suchych składników wlej rozpuszczony olej i lekko wymieszaj, następnie dodaj jajka z miodem - dokładnie wymieszaj. 
Wyrób ciasto dokładnie, aż uda Ci się zrobić kulę. 

*Na początku może wydawać Ci się, że ciasto jest zbyt luźne. Nie podsypuj go jednak mąką, po dobrym wyrobieniu ciasto będzie miało właściwą konsystencję. Potem odwdzięczy się łatwym rozwałkowaniem 😉

Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka minut. 
Wyjmij, podziel na trzy lub cztery części. Rozwałkuj. Wytnij pierniczki. Układaj pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz przed pieczeniem posmarować je po wierzchu białkiem, będą się ładnie szkliły po upieczeniu.

Piecz przez 15 minut w 170 stopniach (jeżeli rozwałkujesz ciasto bardzo cienko, sprawdzaj pod koniec pieczenia czy nie są gotowe wcześniej).

Gotowe❤ Smacznego.



Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera