Przejdź do głównej zawartości

Kakaowe brownie z kaszy jaglanej

Mówią, że Brownie, Brownie'mu nie równe 😃 Ja jestem łakomczuchem i uwielbiam wszystkie jego wersje. A dzisiaj mam dla was Brownie, które podejrzałam na Mała Cukierenka. Ciasto z kaszy jaglanej, którą bardzo lubię. 
W dodatku bardzo szybkie w przygotowaniu. Najszybsza wersja tego ciasta jaką do tej pory robiłam. A wy macie jakieś ulubione wersje tego ciacha? 



NieSól💚Kakowe brownie z kaszy jaglanej


składniki

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki kakao
3 łyżki miodu
3 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki mleka koko (lub dowolne) + 1 szklanka, jeżeli chcemy kaszę ugotować w mleku, a nie w wodzie
1 płaska łyżeczka sody

: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu w którym gotujemy (kasze gotujemy w płynie w proporcji 1:2). Czekamy, aż kasza ostygnie. Wszystkie składniki blendujemy razem na gładko. W zależności od tego jak mocny macie blender, tak dobrze uda Wam się zblendować masę. Jeżeli nie udało Wam się zblendować wszystkich ziarenek kaszy, nic nie szkodzi i tak będzie smakować.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam takiej 20 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy to już :) 


Smacznego ❤

Komentarze

  1. Tylko tyle składników a tak cudownie wygląda? Coś cudownego!
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie ☺ a czy miód jest niezbędny w tym przepisie? Karmię piersią więc miodu póki co unikam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli możesz używać innego słodzidła - to nada się każdy inny rodzaj. Zupełnie bez - będzie nie słodkie.

      Usuń
  3. Wygląda pysznie koniecznie muszę spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje brownie pobudza soki trawienne haha ależ bym zjadła. Super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera