Przejdź do głównej zawartości

Kakaowe brownie z kaszy jaglanej

Mówią, że Brownie, Brownie'mu nie równe 😃 Ja jestem łakomczuchem i uwielbiam wszystkie jego wersje. A dzisiaj mam dla was Brownie, które podejrzałam na Mała Cukierenka. Ciasto z kaszy jaglanej, którą bardzo lubię. 
W dodatku bardzo szybkie w przygotowaniu. Najszybsza wersja tego ciasta jaką do tej pory robiłam. A wy macie jakieś ulubione wersje tego ciacha? 



NieSól💚Kakowe brownie z kaszy jaglanej


składniki

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki kakao
3 łyżki miodu
3 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki mleka koko (lub dowolne) + 1 szklanka, jeżeli chcemy kaszę ugotować w mleku, a nie w wodzie
1 płaska łyżeczka sody

: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu w którym gotujemy (kasze gotujemy w płynie w proporcji 1:2). Czekamy, aż kasza ostygnie. Wszystkie składniki blendujemy razem na gładko. W zależności od tego jak mocny macie blender, tak dobrze uda Wam się zblendować masę. Jeżeli nie udało Wam się zblendować wszystkich ziarenek kaszy, nic nie szkodzi i tak będzie smakować.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam takiej 20 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy to już :) 


Smacznego ❤

Komentarze

  1. Tylko tyle składników a tak cudownie wygląda? Coś cudownego!
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie ☺ a czy miód jest niezbędny w tym przepisie? Karmię piersią więc miodu póki co unikam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli możesz używać innego słodzidła - to nada się każdy inny rodzaj. Zupełnie bez - będzie nie słodkie.

      Usuń
  3. Wygląda pysznie koniecznie muszę spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje brownie pobudza soki trawienne haha ależ bym zjadła. Super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

Placki z cukinii

Placki z cukinii robię bardzo często i na bardzo różne sposoby.  Dla Was wybrałam te cukiniowe z marchewką i parmezanem, w wersji pieczonej 😋 


składniki
2 nieduże cukinie 1 duża marchewka 5 łyżek dowolnej mąki 2 jajka (duże) lub więcej mniejszych 60 g parmezanu (płatki lub startego) papryczka chilli przyprawy: sól, pieprz
: Warzywa dokładnie myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy pestki łyżką. Ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Cukinię najlepiej odstawić na chwilę i poczekać, aż puści sok. Wtedy odsączyć (np. odcisnąć na gęstym sicie). Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, posiekaną papryczkę i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. Dosypujemy parmezan i ponownie mieszamy składniki.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Placki nakładamy łyżką i układamy na blaszce. Pieczmy w 190 stopniach przez ok 35 minut (do momentu, aż placki przestaną być "luźne", a będą rumiane).
Jeżeli wolicie, placki możecie usmażyć. 
Gotowe 💚 Smacznego ❤



Pizza na cieście kukurydzianym

Pizza na cieście kukurydzianym z ulubionymi dodatkami... 
Spontaniczny pomysł i spontaniczne wykonanie. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatki dokładnie te na które masz ochotę. Pizzowy Głód zaspokojony 😋


składniki na Ciasto 170g mąki pszennej 80g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 150ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka oliwy tymianek czosnek niedźwiedzi
składniki na Sos passata pomidorowa papryka słodka majeranek pieprz sól

dodatki
tarty ser mozzarella
pieczarki
kukurydza
pierś z indyka
pomidorki koktajlowe

Sos. Passate podgrzej w garnku, dopraw do smaku. Odparuj,
aż uzyskasz gęsty sos.
Rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki (mąka z ilości powyżej). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość 2-3 razy. 



Ciasto. Mąkę mieszamy z solą, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim.
Dodajemy rozczyn. Dokładnie mieszamy składniki, na koniec dodajemy łyżkę oliwy. Ci…

Mus kokosowy

Sprawa jest banalnie prosta. Jestem przekonana, że deser skradnie Wasze serca 💕 Mus o zachwycającym smaku i konsystencji puszystej chmurki 💚 Można dodać sezonowe owoce, ja skorzystałam z truskawek. 
Inspiracja na deser pochodzi z książki dr Amy Myers o chorobach autoimmunologicznych. Tam znajdziecie wersję bez słodzideł i owoców. 






składniki

puszka mleka kokosowego (w składzie powinno być co najmniej 80% ekstraktu mleka kokosowego, inaczej mleczko najprawdopodobniej się nie zsiądzie)
2 łyżeczki cukru kokosowego (inne słodzidło też się sprawdzi, dodajcie wg upodobań)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli 
owoce do dekoracji (opcja)

: Z podanych ilości wychodzą dwie porcje deseru. 
Mleko kokosowe należy schładzać przez noc w lodówce. Po schłodzeniu większa część mleka będzie miała gęstą konsystencje. Oddzielamy gęstą warstwę i przekładamy do większej miski. Cześć płynną zostawiamy w puszce. 
😋 Mikserem ubijamy gęstą część mleka kokosowego dodając cukier i cynamon. Całość ubijamy, aż do momentu w kt…