Przejdź do głównej zawartości

Daktyle w kakao

Daktyle w kakao 💚 Zaskakująco smaczne połączenie. 
Zjadłam 4 sztuki i powiem Wam, że po stokroć zaspokoiło to moją potrzebę na zjedzenie czegoś słodkiego. Zdradzę Wam też, że następnego dnia smakowały jeszcze lepiej 😋 



NieSól💚

O dobroczynności tych smakołyków mówi się dużo, daktyle zawierają sporą porcję minerałów i witamin. Znajdziecie w nich m.in.: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód, cynk czy witaminy A,C, z grupy B czy kwas foliowy. Suszone daktyle posiadają dużo błonnika, więc pozytywnie wpływają na nasze jelita. Zawierają też cukry proste co wspaniale sprawdzi się dla osób uprawiających sporty i żyjących aktywnie. 

Gdy kupujecie warto zwrócić uwagę na etykietę, żeby pominąć te które są siarkowane. Jak rozpoznać te siarkowane? W składzie pojawi się któraś z nazw lub informacja: dwutlenek siarki, zawiera siarczany, konserwowany siarką, E220, E-220. Dotyczy to nie tylko daktyli ale również innych suszonych owoców. Siarkowanie zapobiega rozkładowi produktów przez bakterie i wpływa na atrakcyjny wygląd. A wiadomo nie od dziś, że często kupujemy oczyma. Dlatego warto czytać etykiety.

Jak połączyć daktyle i kakao?
Do miseczki nasyp ok. dwie łyżeczki kakao. Przygotuj 100g suszonych daktyli lub tyle na ile masz ochotę. Do miseczki możesz wrzucać po kilka sztuk. Potrząsając miseczką na boki uzyskasz idealnie obtoczone daktyle, bez nadmiaru kakao. Następnie przełóż je do dowolnego naczynia 😋 Czynność powtórz, aż do obtoczenia pożądanej ilości słodkości.



NieSól💚



Smacznego ❤






Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera