Przejdź do głównej zawartości

Pizza na cieście kukurydzianym

Pizza na cieście kukurydzianym z ulubionymi dodatkami... 
Spontaniczny pomysł i spontaniczne wykonanie. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatki dokładnie te na które masz ochotę. Pizzowy Głód zaspokojony 😋

NieSól💚 Pizza

składniki na Ciasto
170g mąki pszennej
80g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
150ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy
tymianek
czosnek niedźwiedzi

składniki na Sos
passata pomidorowa
papryka słodka
majeranek
pieprz
sól

dodatki
tarty ser mozzarella
pieczarki
kukurydza
pierś z indyka
pomidorki koktajlowe

Sos. Passate podgrzej w garnku, dopraw do smaku. Odparuj,
aż uzyskasz gęsty sos.

Rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki (mąka z ilości powyżej). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość 2-3 razy. 


NieSól💚 Rozczyn

Ciasto. Mąkę mieszamy z solą, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim.
Dodajemy rozczyn. Dokładnie mieszamy składniki, na koniec dodajemy łyżkę oliwy. 
Ciasto należy wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do wyrośnięcia). 

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy przez chwilę. Następnie dzielimy na dwie części (będą dwie pizze, każda wielkości dużego talerza, jeżeli chcemy jedną pozostawiamy ciasto w całości). 
Z podzielonego ciasta formujemy kulki i zostawiamy przykryte na kolejne 10 minut. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Wykładamy ciasto, delikatnie spłaszczamy i rozciągamy (od środka na zewnątrz). Do uzyskania pożądanej wielkości i grubości ciasta. 

Na uformowane ciasto wykładamy cienką warstwę sosu pomidorowego, posypujemy serem mozzarella i układamy ulubione dodatki (u mnie: pieczarki, pierś z indyka, kukurydza i pomidorki koktajlowe).

Pieczenie. Pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez 7 minut. 

Smacznego❤




Komentarze

Popularne

Bułki owsiane z twarogiem

Bułeczki owsiane z twarogiem, na słono. Ulepiłam takie nie za duże  😋   Jeżeli wolicie klasycznie, możecie zrobić normalnej wielkości. Każde sprawdzą się na śniadanie, czy kolację. NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem składniki 1 kostka twarogu (250 g) 1/2 szklanki otrębów 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 4-5 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, curry NieSól💚 Bułki owsiane z twarogiem : Twaróg z jajkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Rękoma (najlepiej mokrymi) tworzymy kule o dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Do ładnego zarumienienia się.  Smacznego ❤

Babeczki wysokobiałkowe

Babeczki wysokobiałkowe. Super sprawa po treningu 🏃. Łatwo zapakować je w pudełko. Fajnie smakują! To kto piecze, żeby mieć co jutro zabrać na trening?  Przepis znalazłam u _katnova_, odrobinę zmodyfikowałam, wypróbowałam, posmakowały (i to jeszcze jak!), no to się dzielę 💚 NieSól💚 Babeczki wysokobiałkowe składniki 120g ricotty 100 ml białka jaj 1 jajko 60+/- g budyniu bez cukru* 30 g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni banan lub 50 g owoców (ja wybrałam porzeczki)** słodzidło - opcja, jeżeli wolicie słodsze dodajecie 2-3 łyżki miodu  *👆 wielkość opakowania budyniu może być dowolna od 40 g w górę **👆przy wersji z bananem bardzo fajnie sprawdzają się budynie smakowe (np. o smaku krówki) : Wszystkie składniki zblenduj. Przelej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego ❤

Mazurek a'la snickers

NieSól'owy Mazurek Wielkanocny wskakuje na bloga. W sumie może bardziej zamiennik mazurka, bo taki trochę legal 👊  W smaku przypomina baton snickers, jest 5cio składnikowy i co ważne bez pieczenia 😋   💚  Bardzo Was zachęcam do zrobienia takiego ciacha na Święta, będziecie mieli co podjadać. NieSól💚Mazurek snikersowy Fit składniki 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 130g serka mascarpone 100g masła orzechowego słodziło  (opcja -ja nie dałam) 3 kostki gorzkiej czekolady (opcja) migdały do przystrojenia  :migdały zalej gorącą wodą, zostaw na kilkanaście minut, odsącz i zdejmij skórki. spód 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli wolicie mocno słodkie dodajcie więcej słodzidła) : olej i miód rozpuść, fajnie jak są leciutko ciepłe wtedy fajnie łączą się z płatkami. Płatki, olej i miód zblenduj na drobno (ja użyłam malaksera